skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mannę bez mąki w mleku z klasycznym piekarnikiem? Przygotuj produkty do gotowania Manny. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, aby miał czas na miękkość.
Krok 2:
Zalej semolinę mlekiem i pozostaw do spęcznienia na godzinę.
Krok 3:
Rozbij jajka do miski. Dodaj cukier, sól i miękkie masło.
Krok 4:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie i lekkie.
Krok 5:
Dodaj spuchniętą semolinę i proszek do pieczenia do mieszanki jajecznej. Dobrze wymieszaj szpatułką.
Krok 6:
Z wyprzedzeniem, 10-20 minut, włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj spód i boki małym kawałkiem masła. Następnie wlej łyżkę semoliny na wierzch. Dobrze wstrząśnij formą, aby kasza manna przykleiła się do oleju, strząśnij nadmiar.
Krok 7:
Wlej ciasto z Manny do przygotowanej formy.
Krok 8:
Piecz mannę w piekarniku w temperaturze 180°C przez 50-60 minut na złoty kolor na wierzchu. Schłodzić gotową mannę i wyjąć z formy.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
tak się składa, że mannik próbuję gotować tylko drugi raz w życiu. Pomimo tego, że w wielu rodzinach był przygotowywany od czasów radzieckich. Pierwsze doświadczenie było smutne, mannik okazał się twardy i niesmaczny. Tym razem sprawy potoczyły się inaczej - mannik wyszedł bujny i miękki. Myślę, że chodzi o ilość kaszy manny i mąki, była obecna w poprzednim przepisie.
jeśli mannik wydaje ci się trochę suchy, spróbuj namoczyć go impregnatem. Każdy zrobi-możesz rozcieńczyć dżem ciepłą wodą, możesz ugotować syrop jagodowy lub owocowy, impregnacja cukrem i mlekiem jest dobra. Wlej gotową mannę bezpośrednio do formy, aż ostygnie, a następnie poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
na mannę można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
w cieście z Manny dodaj orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, jagody, owoce lub kawałki czekolady - za każdym razem otrzymasz nowe pyszne ciasto.
możesz uszlachetnić mannę kremem. Pokrój gotowe ciasto na dwa lub więcej ciast i posmaruj je kremem. Najprostszym kremem jest kwaśna śmietana, będzie również pyszna z kremem lub masłem.
piecz mannę w szczelnej formie, nie używaj rozłącznych, ciasto jest bardzo płynne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g