mannik bez mąki na mleku z piekarnikiem klasyczny

jeden z najłatwiejszych do zrobienia domowych ciast! Ta kasza manna nie zawiera mąki, tylko jedna kasza manna, co sprawia, że jej smak jest ciekawszy. Z mąką ciasto bardziej przypomina biszkopt. Z mlekiem mannik okazuje się kruchy, umiarkowanie słodki, bez kwaśności.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 43 g
270 kcal
IG: 5 / 42 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mannę bez mąki w mleku z klasycznym piekarnikiem? Przygotuj produkty do gotowania Manny. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, aby miał czas na miękkość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej semolinę mlekiem i pozostaw do spęcznienia na godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do miski. Dodaj cukier, sól i miękkie masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie i lekkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj spuchniętą semolinę i proszek do pieczenia do mieszanki jajecznej. Dobrze wymieszaj szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z wyprzedzeniem, 10-20 minut, włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj spód i boki małym kawałkiem masła. Następnie wlej łyżkę semoliny na wierzch. Dobrze wstrząśnij formą, aby kasza manna przykleiła się do oleju, strząśnij nadmiar.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto z Manny do przygotowanej formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz mannę w piekarniku w temperaturze 180°C przez 50-60 minut na złoty kolor na wierzchu. Schłodzić gotową mannę i wyjąć z formy.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

tak się składa, że mannik próbuję gotować tylko drugi raz w życiu. Pomimo tego, że w wielu rodzinach był przygotowywany od czasów radzieckich. Pierwsze doświadczenie było smutne, mannik okazał się twardy i niesmaczny. Tym razem sprawy potoczyły się inaczej - mannik wyszedł bujny i miękki. Myślę, że chodzi o ilość kaszy manny i mąki, była obecna w poprzednim przepisie.
jeśli mannik wydaje ci się trochę suchy, spróbuj namoczyć go impregnatem. Każdy zrobi-możesz rozcieńczyć dżem ciepłą wodą, możesz ugotować syrop jagodowy lub owocowy, impregnacja cukrem i mlekiem jest dobra. Wlej gotową mannę bezpośrednio do formy, aż ostygnie, a następnie poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
na mannę można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
w cieście z Manny dodaj orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, jagody, owoce lub kawałki czekolady - za każdym razem otrzymasz nowe pyszne ciasto.
możesz uszlachetnić mannę kremem. Pokrój gotowe ciasto na dwa lub więcej ciast i posmaruj je kremem. Najprostszym kremem jest kwaśna śmietana, będzie również pyszna z kremem lub masłem.
piecz mannę w szczelnej formie, nie używaj rozłącznych, ciasto jest bardzo płynne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g

Podobne przepisy