skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto ze śmietaną? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu od 15% i więcej. Należy pamiętać, że różni producenci kwaśnej śmietany o tej samej zawartości tłuszczu mogą mieć różną wilgotność, więc mąka może potrzebować mniej lub więcej. U niektórych producentów śmietana jest gęsta w 15%, a u innych płynna. Zawartość tłuszczu wpływa również na końcową ilość mąki. W przepisie obliczono 15% średniej gęstości śmietany. Mąka weź najwyższy z
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym i ubij mikserem w puszystą, stabilną pianę. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk.
Krok 3:
Dodaj śmietanę do jajek i ponownie ubij, aż będzie gładka. Dodałam śmietanę o zawartości tłuszczu 15%.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta, ubijając mikserem na niskich obrotach, aby się nie wytrącić.
Krok 5:
Nie dodawaj całej mąki do ciasta, spójrz na konsystencję: powinna być półgęsta, płynna i szybko spływać z trzepaczek. W prawidłowo przygotowanym cieście na powierzchni pojawią się małe bąbelki.
Krok 6:
Wyłóż spód naczynia do pieczenia pergaminem. Posmaruj dno i ściany masłem. Wlej ciasto śmietanowe do formy i spłaszcz. Piec ciasto przez około 40 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C na złoty kolor. Jeśli twoja forma ma większą średnicę, musisz upiec ciasto w krótszym czasie, ponieważ szybciej się upiecze. Podczas pieczenia przez pierwsze 25-30 minut nie otwieraj piekarnika, ponieważ ciasto jest mocno OS
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż na półmisek. W razie potrzeby posyp ciasto cukrem pudrem,a następnie pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g