Szybkie ciasto na kwaśnej śmietanie w piekarniku

Łatwo stanie się znakiem firmowym w domu każdej gospodyni domowej! Szybkie ciasto na kwaśnej śmietanie w piekarniku uratuje cię, jeśli musisz pilnie ugotować coś pysznego na herbatę. Pochodzi z niedrogich składników, które można znaleźć w prawie każdej lodówce. W rezultacie otrzymasz pyszne i bujne wypieki z kwaśną śmietaną o smaku waniliowym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 76 % 44 g
272 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto ze śmietaną? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu od 15% i więcej. Należy pamiętać, że różni producenci kwaśnej śmietany o tej samej zawartości tłuszczu mogą mieć różną wilgotność, więc mąka może potrzebować mniej lub więcej. U niektórych producentów śmietana jest gęsta w 15%, a u innych płynna. Zawartość tłuszczu wpływa również na końcową ilość mąki. W przepisie obliczono 15% średniej gęstości śmietany. Mąka weź najwyższy z

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym i ubij mikserem w puszystą, stabilną pianę. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę do jajek i ponownie ubij, aż będzie gładka. Dodałam śmietanę o zawartości tłuszczu 15%.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta, ubijając mikserem na niskich obrotach, aby się nie wytrącić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie dodawaj całej mąki do ciasta, spójrz na konsystencję: powinna być półgęsta, płynna i szybko spływać z trzepaczek. W prawidłowo przygotowanym cieście na powierzchni pojawią się małe bąbelki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż spód naczynia do pieczenia pergaminem. Posmaruj dno i ściany masłem. Wlej ciasto śmietanowe do formy i spłaszcz. Piec ciasto przez około 40 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C na złoty kolor. Jeśli twoja forma ma większą średnicę, musisz upiec ciasto w krótszym czasie, ponieważ szybciej się upiecze. Podczas pieczenia przez pierwsze 25-30 minut nie otwieraj piekarnika, ponieważ ciasto jest mocno OS

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż na półmisek. W razie potrzeby posyp ciasto cukrem pudrem,a następnie pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy