skrzydełka z kurczaka w sosie miodowo-sojowym w piekarniku

odpowiednia przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Skrzydełka z kurczaka ugotowane w piekarniku nie pozostawiają nikogo obojętnym. A sos z dodatkiem miodu sprawia, że ich smak jest nieco słodki i wyrafinowany. To po prostu niezrównane!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 16 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 31 % 13 g
210 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania tego dania. Jeśli weźmiesz mrożone skrzydełka z kurczaka, należy je najpierw rozmrozić. Aby to zrobić, pozostaw je na kilka godzin w temperaturze pokojowej lub rozmrażaj w kuchence mikrofalowej w trybie rozmrażania. Jeśli miód jest kandyzowany, można go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z każdego skrzydła kurczaka odetnij większość c=małą część. Nie przyda się do gotowania. Prawie nie ma na nim mięsa, ale podczas pieczenia się przypali.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do sosu weź przestronną miskę i połącz w niej sos sojowy, miód i olej roślinny. Dodaj suszoną bazylię, sól i mielony pieprz.. Dodaj trochę soli, ponieważ sam sos sojowy jest dość słony. Dla miłośników lekko solonych potraw może to wystarczyć. Wymieszaj wszystkie składniki. Zwykle używam miski z tworzywa sztucznego. Ale możesz użyć szklanych naczyń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj skrzydełka z kurczaka w powstałym sosie, aby równomiernie pokrył całą powierzchnię skrzydeł ze wszystkich stron. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw w kuchni na godzinę. W tym czasie mięso z kurczaka jest nasączone przygotowanym sosem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj blachę do pieczenia.Przykryj go papierem do gotowania. Lepiej nie używać folii, ponieważ podczas pieczenia przykleja się do skrzydeł i trudno ją oddzielić. Rozłóż skrzydełka kurczaka na całej powierzchni blachy do pieczenia i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut. Orientuj się na czas w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe skrzydła będą pachnieć bardzo aromatycznie i staną się apetyczne, złote. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i ułóż skrzydełka na talerzach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj gotowe skrzydełka jako samodzielną przekąskę lub dodaj dodatek do ziemniaków. Smacznego!

zamiast piekarnika marynowane skrzydełka można po prostu usmażyć na patelni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy