skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ryby najlepiej spożywać schłodzone - zamrożone zawierają znacznie mniej składników odżywczych. Makrela-ryba jest dość tłusta, a zatem zdrowa, więc wybierz większe i grubsze ryby. Może być z głową i już wypatroszona - to nie odgrywa żadnej roli.
Krok 2:
Umyj i oczyść warzywa. Spróbuj odciąć cieńszą skórę. Do tego celu używam obieraczki do warzyw. Nóż nie będzie w stanie cienko odciąć skórki.
Krok 3:
Pokrój warzywa w swój ulubiony sposób, ale nie zmniejszaj - powinny być średniej wielkości, aby po upieczeniu pozostały smaczne i soczyste. Polecam pokroić ziemniaki w kliny, cebulę w pióra, a marchewkę w kółka.
Krok 4:
Wybierz żaroodporną formę, w której ugotujesz danie. Na brzegach wymieszaj warzywa, pozostawiając miejsce na ryby na środku.
Krok 5:
Polej warzywa połową oleju roślinnego. Zauważam, że olej może być wszystkim: od najprostszego słonecznika i kukurydzy do drogiej oliwy z oliwek.
Krok 6:
Teraz kolej na ryby. Przede wszystkim należy go wypatroszyć i usunąć skrzela. Oczywiście cała ryba wraz z głową upieczoną w formie będzie wyglądać bardzo pięknie. Ale takie danie jest niewygodne do jedzenia, więc polecam odciąć głowę i pokroić tuszę na małe kawałki.
Krok 7:
Umieść pięknie rybę na środku formy.
Krok 8:
Dodaj trochę soli. Teraz możesz dodać ulubione przyprawy do potrawy i nadać jej określony odcień. Jeśli lubisz ostrzej, dodaj pieprz i posiekany czosnek. Zioła będą tutaj bardzo odpowiednie: tymianek, rozmaryn i bazylia doskonale komponują się z rybami. Lub dodaj kilka plasterków cytryny lub limonki do warzyw.
Krok 9:
Skrop rybę pozostałym olejem roślinnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Jeśli wolisz bardziej duszoną wersję, przykryj formę folią i gotuj z nią, 10-15 minut przed końcem gotowania, folię można usunąć do brązowienia.
Krok 10:
Podawaj ryby od razu, gdy są gorące. Takie danie wygląda bardzo pięknie w formie na świątecznym stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g