makrela z warzywami pieczona w piekarniku

takie danie - zarówno ryba, jak i dodatek warzywny w tej samej formie! Pieczona makrela z warzywami-zarówno ryba, jak i przystawka w tej samej formie. Bardzo samowystarczalne danie. Idealny na rodzinny obiad lub kolację, a nawet na świąteczny stół!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 14 % 4 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ryby najlepiej spożywać schłodzone - zamrożone zawierają znacznie mniej składników odżywczych. Makrela-ryba jest dość tłusta, a zatem zdrowa, więc wybierz większe i grubsze ryby. Może być z głową i już wypatroszona - to nie odgrywa żadnej roli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i oczyść warzywa. Spróbuj odciąć cieńszą skórę. Do tego celu używam obieraczki do warzyw. Nóż nie będzie w stanie cienko odciąć skórki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój warzywa w swój ulubiony sposób, ale nie zmniejszaj - powinny być średniej wielkości, aby po upieczeniu pozostały smaczne i soczyste. Polecam pokroić ziemniaki w kliny, cebulę w pióra, a marchewkę w kółka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wybierz żaroodporną formę, w której ugotujesz danie. Na brzegach wymieszaj warzywa, pozostawiając miejsce na ryby na środku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej warzywa połową oleju roślinnego. Zauważam, że olej może być wszystkim: od najprostszego słonecznika i kukurydzy do drogiej oliwy z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz kolej na ryby. Przede wszystkim należy go wypatroszyć i usunąć skrzela. Oczywiście cała ryba wraz z głową upieczoną w formie będzie wyglądać bardzo pięknie. Ale takie danie jest niewygodne do jedzenia, więc polecam odciąć głowę i pokroić tuszę na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść pięknie rybę na środku formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę soli. Teraz możesz dodać ulubione przyprawy do potrawy i nadać jej określony odcień. Jeśli lubisz ostrzej, dodaj pieprz i posiekany czosnek. Zioła będą tutaj bardzo odpowiednie: tymianek, rozmaryn i bazylia doskonale komponują się z rybami. Lub dodaj kilka plasterków cytryny lub limonki do warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Skrop rybę pozostałym olejem roślinnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Jeśli wolisz bardziej duszoną wersję, przykryj formę folią i gotuj z nią, 10-15 minut przed końcem gotowania, folię można usunąć do brązowienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj ryby od razu, gdy są gorące. Takie danie wygląda bardzo pięknie w formie na świątecznym stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy