bułeczki cynamonowe Cinnabon

niesamowicie smaczne, delikatne, bardzo aromatyczne, rozpływające się w ustach! Bułeczki cynamonowe Cinnabon można uznać za królowe wśród bułeczek maślanych. I nic dziwnego: nasączone najdelikatniejszym kremem maślanym smakują wyśmienicie! A przygotowanie ich nie jest tak trudne, jak mogłoby się początkowo wydawać.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 67 % 48 g
352 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki cynamonowe Cinnabon? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło na małym ogniu, lekko ostudź. Możesz stopić masło w kuchence mikrofalowej, ale użyj do tego naczyń do kuchenki mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski, aby wzbogacić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie lepiej rosło, a wypieki będą bujne i przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z całości) i około 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aż pojawi się bujna Czapka. Jeśli nie masz takiego, wymień drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W stabilnym, obszernym pojemniku ubij trzepaczką jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe mleko, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj aktywowane drożdże, lekko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej niepalne stopione masło, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj łyżką. Nie dodawaj całej mąki na raz, może to wymagać więcej lub mniej. To zależy od jego właściwości i jakości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami i kontrolując jego konsystencję.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest miękkie, jednorodne, giętkie. Nie powinien przyklejać się do rąk, ale też nie powinien być fajny. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 do 80 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem,aby zmiękło. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem. Dodaj cynamon do smaku(10-20 gr.).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz brązowy cukier z cynamonem, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto zwiększyło swoją objętość ponad 2 razy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj ciasto miękkim masłem. Pozostaw górną krawędź warstwy o szerokości około 1 cm niesmarowaną, aby po skręceniu szew bułki dobrze łączył się z ciastem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Równomiernie posyp warstwę masła mieszanką cukru cynamonowego.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie zwiń warstwę ciasta w bułkę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój rolkę w poprzek na równe części. Wygodnie jest to zrobić za pomocą nici, aby ciasto się nie marszczyło, a bułki miały równy kształt. Mam 12 kawałków o szerokości około 4 cm.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi odległość, ponieważ bułki zwiększą objętość.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj bułki lekką szmatką lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piecz cinnabony w rozgrzanym piekarniku 180C, aż będą rumiane, około 20-25 minut. Dostosuj tryb i czas pieczenia, opierając się na cechach piekarnika. Bułki uformowane z końców bułki mają podniesiony środek. Można je było ściślej docisnąć.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podczas pieczenia bułek przygotuj krem. Masło również powinno być zmiękczone.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Masło i cukier puder lekko wymieszaj.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj ser śmietankowy, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Uzyskuje się kremową masę o płynnej konsystencji. Nie gęsty, ale też niezbyt płynny.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowe bułeczki natychmiast posmaruj kremem. Gdy są gorące, dobrze się nasycają i stają się bardzo delikatne. Ilość kremu pozwala na dwukrotne namoczenie bułek.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Cynabony całkowicie ostudź i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy