skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki cynamonowe Cinnabon? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Lekko podgrzej mleko.
Krok 2:
Roztop masło na małym ogniu, lekko ostudź. Możesz stopić masło w kuchence mikrofalowej, ale użyj do tego naczyń do kuchenki mikrofalowej.
Krok 3:
Przesiej mąkę do szerokiej miski, aby wzbogacić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie lepiej rosło, a wypieki będą bujne i przewiewne.
Krok 4:
W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z całości) i około 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aż pojawi się bujna Czapka. Jeśli nie masz takiego, wymień drożdże.
Krok 5:
W stabilnym, obszernym pojemniku ubij trzepaczką jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.
Krok 6:
Wlej pozostałe mleko, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj aktywowane drożdże, lekko wymieszaj.
Krok 8:
Wlej niepalne stopione masło, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj łyżką. Nie dodawaj całej mąki na raz, może to wymagać więcej lub mniej. To zależy od jego właściwości i jakości.
Krok 10:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami i kontrolując jego konsystencję.
Krok 11:
Ciasto jest miękkie, jednorodne, giętkie. Nie powinien przyklejać się do rąk, ale też nie powinien być fajny. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 do 80 minut.
Krok 12:
Do nadzienia wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem,aby zmiękło. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem. Dodaj cynamon do smaku(10-20 gr.).
Krok 13:
Połącz brązowy cukier z cynamonem, wymieszaj.
Krok 14:
Ciasto zwiększyło swoją objętość ponad 2 razy.
Krok 15:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.
Krok 16:
Posmaruj ciasto miękkim masłem. Pozostaw górną krawędź warstwy o szerokości około 1 cm niesmarowaną, aby po skręceniu szew bułki dobrze łączył się z ciastem.
Krok 17:
Równomiernie posyp warstwę masła mieszanką cukru cynamonowego.
Krok 18:
Delikatnie zwiń warstwę ciasta w bułkę.
Krok 19:
Pokrój rolkę w poprzek na równe części. Wygodnie jest to zrobić za pomocą nici, aby ciasto się nie marszczyło, a bułki miały równy kształt. Mam 12 kawałków o szerokości około 4 cm.
Krok 20:
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi odległość, ponieważ bułki zwiększą objętość.
Krok 21:
Przykryj bułki lekką szmatką lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 22:
Piecz cinnabony w rozgrzanym piekarniku 180C, aż będą rumiane, około 20-25 minut. Dostosuj tryb i czas pieczenia, opierając się na cechach piekarnika. Bułki uformowane z końców bułki mają podniesiony środek. Można je było ściślej docisnąć.
Krok 23:
Podczas pieczenia bułek przygotuj krem. Masło również powinno być zmiękczone.
Krok 24:
Masło i cukier puder lekko wymieszaj.
Krok 25:
Dodaj ser śmietankowy, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki.
Krok 26:
Uzyskuje się kremową masę o płynnej konsystencji. Nie gęsty, ale też niezbyt płynny.
Krok 27:
Gotowe bułeczki natychmiast posmaruj kremem. Gdy są gorące, dobrze się nasycają i stają się bardzo delikatne. Ilość kremu pozwala na dwukrotne namoczenie bułek.
Krok 28:
Cynabony całkowicie ostudź i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g