ciasto Zebra w piekarniku na kefirze

z prostych produktów, bardzo łatwe, smaczne, piękne! Ciasto Zebra w piekarniku na kefirze wygląda tak spektakularnie w przekroju, że nie wymaga żadnych dodatkowych dekoracji. A produkty dla niego są prawie zawsze na wyciągnięcie ręki. I nawet mikser nie jest potrzebny do ich wymieszania!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 64 % 39 g
317 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Zebra w piekarniku na kefirze? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Wskazane jest, aby jajka i kefir miały temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka do osobnej miski i mieszaj trzepaczką, aż będą gładkie, stopniowo dodając cukier. Nie trzeba używać miksera, ponieważ nie potrzebujemy bujnej masy powietrza. Wskazane jest również, aby nie ubijać ciasta trzepaczką, ale mieszać. Jeśli w cieście jest dużo pęcherzyków powietrza, wszystkie wypłyną na powierzchnię podczas pieczenia i zrujnują powierzchnię ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciągle mieszając mieszankę jajeczną, wlej do niej stopione masło cienkim strumieniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej kefir o temperaturze pokojowej i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę z sodą i wlej Części do ciasta, za każdym razem mieszając, aż będzie gładka. Zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia, ponieważ reakcja z sodą jest silniejsza, a ciasto może znacznie wzrosnąć i pęknąć, a to zepsuje piękny wierzch. Pamiętaj, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja-skup się na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinno uzyskać jednorodne, płynne ciasto o średniej gęstości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na dwie równe części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej przegotowaną wodę do kakao i mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać do jednej części ciasta kakaowego i mieszać do uzyskania gładkości. W razie potrzeby możesz dodać aromat waniliowy do drugiej białej części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Naczynie do pieczenia (średnica 20-22 cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Wlej 2 łyżki do środka. l biała masa, a następnie 2 łyżki. l masa czekoladowa. Naprzemiennie oba rodzaje ciasta wypełnij cały formularz. Aby koła były gładsze, łyżkę należy trzymać ściśle pionowo.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na powierzchni wykonaj wzór wykałaczką. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 35-40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy