skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Zebra w piekarniku na kefirze? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Wskazane jest, aby jajka i kefir miały temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Ubij jajka do osobnej miski i mieszaj trzepaczką, aż będą gładkie, stopniowo dodając cukier. Nie trzeba używać miksera, ponieważ nie potrzebujemy bujnej masy powietrza. Wskazane jest również, aby nie ubijać ciasta trzepaczką, ale mieszać. Jeśli w cieście jest dużo pęcherzyków powietrza, wszystkie wypłyną na powierzchnię podczas pieczenia i zrujnują powierzchnię ciasta.
Krok 3:
Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Ciągle mieszając mieszankę jajeczną, wlej do niej stopione masło cienkim strumieniem.
Krok 5:
Następnie wlej kefir o temperaturze pokojowej i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Przesiej mąkę z sodą i wlej Części do ciasta, za każdym razem mieszając, aż będzie gładka. Zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia, ponieważ reakcja z sodą jest silniejsza, a ciasto może znacznie wzrosnąć i pęknąć, a to zepsuje piękny wierzch. Pamiętaj, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja-skup się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Powinno uzyskać jednorodne, płynne ciasto o średniej gęstości.
Krok 8:
Podziel ciasto na dwie równe części.
Krok 9:
Wlej przegotowaną wodę do kakao i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Wlać do jednej części ciasta kakaowego i mieszać do uzyskania gładkości. W razie potrzeby możesz dodać aromat waniliowy do drugiej białej części.
Krok 11:
Naczynie do pieczenia (średnica 20-22 cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Wlej 2 łyżki do środka. l biała masa, a następnie 2 łyżki. l masa czekoladowa. Naprzemiennie oba rodzaje ciasta wypełnij cały formularz. Aby koła były gładsze, łyżkę należy trzymać ściśle pionowo.
Krok 12:
Na powierzchni wykonaj wzór wykałaczką. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 35-40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 13:
Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g