skład / składniki
metoda gotowania
domowe wypieki zapewniają przytulność w kuchni. Gromadząc się przy jednym stole przy filiżance herbaty, krewni stają się jeszcze bardziej krewni! Podstawą każdego ciasta jest ciasto, rodzaj i smak gotowego dania zależy od jego jakości. Produkty, z których wyrabiane jest ciasto, powinny być świeże i wysokiej jakości, preferowane jest domowe mleko i śmietana.
1. Podczas przygotowywania ciasta włącz piekarnik, pozwól mu się rozgrzać do 180 stopni.
2. Nasmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła i posyp mąką, odłóż na bok.
3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodaj zmielony cynamon, wymieszaj.
4. W osobnej misce wlej olej roślinny, śmietanę i mleko, dodaj ekstrakt waniliowy i rum, wlej cukier, ubij do puszystości.
5. Do powstałej masy wlewamy części suchych składników, za każdym razem ubijamy mikserem na niskich obrotach.
6. Umyj jabłka, osusz ręcznikami papierowymi, obierz skórę, Wytnij rdzeń z nasionami. Przygotowane jabłka kroimy w plasterki.
7. Ciasto układamy w przygotowanej wcześniej formie, na wierzchu ciasta układamy jabłka, lekko dociskamy dłonią, aby zanurzyć jabłka w cieście.
8. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy ciasto przez 40-45 minut. Sprawdzamy gotowość drewnianą wykałaczką, przebijamy ciasto w środku, jeśli wykałaczka jest sucha-ciasto jest gotowe.
schłodzić przysmak w formie, a następnie wyjąć i podać. Bardzo smaczne z herbatą lub kawą, a dzieci uwielbiają jeść szarlotkę z mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g