ciasto jabłkowe bez jajek

Szarlotka to najlepsza rzecz do upieczenia na herbatę! . Ciasto z jabłkami bez jajek w tym przepisie jest przygotowywane z mąki ryżowej, ma słodki aromat jabłek i cynamonu. Brak jajek w cieście nie wpływa na smak ciasta, ciasto okazuje się bardzo smaczne. Ilość cukru można również regulować do smaku, w razie potrzeby można wziąć więcej i dodatkowo posypać gotowe ciasto cukrem pudrem. Takie wypieki przygotowane w domu bez wątpienia można traktować dzieci. Z gotowanym na parze lub stopionym mlekiem będzie bardzo smaczne!
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 70 % 37 g
285 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

domowe wypieki zapewniają przytulność w kuchni. Gromadząc się przy jednym stole przy filiżance herbaty, krewni stają się jeszcze bardziej krewni! Podstawą każdego ciasta jest ciasto, rodzaj i smak gotowego dania zależy od jego jakości. Produkty, z których wyrabiane jest ciasto, powinny być świeże i wysokiej jakości, preferowane jest domowe mleko i śmietana.

1. Podczas przygotowywania ciasta włącz piekarnik, pozwól mu się rozgrzać do 180 stopni.

2. Nasmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła i posyp mąką, odłóż na bok.

3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodaj zmielony cynamon, wymieszaj.

4. W osobnej misce wlej olej roślinny, śmietanę i mleko, dodaj ekstrakt waniliowy i rum, wlej cukier, ubij do puszystości.

5. Do powstałej masy wlewamy części suchych składników, za każdym razem ubijamy mikserem na niskich obrotach.

6. Umyj jabłka, osusz ręcznikami papierowymi, obierz skórę, Wytnij rdzeń z nasionami. Przygotowane jabłka kroimy w plasterki.

7. Ciasto układamy w przygotowanej wcześniej formie, na wierzchu ciasta układamy jabłka, lekko dociskamy dłonią, aby zanurzyć jabłka w cieście.

8. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy ciasto przez 40-45 minut. Sprawdzamy gotowość drewnianą wykałaczką, przebijamy ciasto w środku, jeśli wykałaczka jest sucha-ciasto jest gotowe.

schłodzić przysmak w formie, a następnie wyjąć i podać. Bardzo smaczne z herbatą lub kawą, a dzieci uwielbiają jeść szarlotkę z mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy