ciasto wiosenne

Przygotuj piękne ciasto bez mastyksu! Proste, a co najważniejsze-pyszne. Ciasto wiosenne-delikatny przysmak ze skondensowanym kremem kokosowym. Ciasta biszkoptowe, umiarkowanie wilgotne, porowate i przewiewne. Ciasto jest również uzupełnione kremowymi warstwami, co sprawia, że smak jest po prostu pyszny. Do przykrycia ciasta stosuje się krem twarogowy, nie rozmazuje się, doskonale zachowuje swój kształt, nadaje się do barwienia dowolnymi barwnikami spożywczymi.
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 38 % 25 g
węglowodany 50 % 33 g
350 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier, ubij do puszystości, około 7-10 minut. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, a następnie połącz z masą jajeczną, wymieszaj silikonową szpatułką, aż będzie gładka. Następnie wlej wrzącą wodę do ciasta, szybko wymieszaj. Na samym końcu wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj.

2. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, wlewamy do niej ciasto, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika, lepiej sprawdzić gotowość drewnianym szpikulcem. Przebij biszkopt pośrodku, jeśli szpikulec wyjdzie suchy-ciasto jest gotowe.

3. Włóż masło o temperaturze pokojowej do miski, wlej tutaj skondensowane mleko, ubij mikserem, aż będzie gładkie. Następnie wlej płatki kokosowe, dokładnie wymieszaj. Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na bujne, stabilne szczyty.

4. Przygotuj krem do dekoracji, w tym celu ubij śmietanę z cukrem pudrem, a następnie połącz masę z twarogiem, wymieszaj silikonową szpatułką lub mikserem, tylko na najniższych obrotach.

5. Ciasto kroimy na 4 części. Na podłożu kładziemy jedną z części, impregnujemy syropem, wzdłuż krawędzi nakładamy obwódkę kremu dekoracyjnego, aby nadzienie nie wyciekło. Na środku ciasta rozprowadzamy przygotowany krem skondensowany, pokrywamy wierzch bitą śmietaną. Przykryj drugim ciastem, posmaruj je w ten sam sposób. W ten sposób zbieramy całe ciasto.

6. Wyrównaj powierzchnię ciasta i boki kremem dekoracyjnym w jednej warstwie. Wysyłamy do lodówki na godzinę. Pozostałą śmietanę dzielimy na kilka części, dodajemy barwniki spożywcze do każdej części, mieszamy.

7. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakładamy jasny krem na szpatułkę do gotowania i wykonujemy chaotyczne pociągnięcia na powierzchni i bokach ciasta. Dekorujemy kulinarne arcydzieło kwiatami.

przed podaniem ponownie wysyłamy ciasto do lodówki na pół godziny.

to wszystko! Chociaż szkoda ciąć, musisz spróbować. Miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy