ciasto czekoladowe bez jajek

najdelikatniejsze wypieki na herbatę! Spróbuj - to takie pyszne! . Ciasto czekoladowe bez jajek jest bardzo miękkie, delikatne, przewiewne i umiarkowanie wilgotne. Każdy kęs to po prostu rajska rozkosz! Możesz podać takie ciasto z mlekiem, herbatą, kakao lub sokiem - w każdym razie będzie bardzo smaczne. Zwykle do wypieków dodaje się kakao dowolnej jakości, ale tutaj lepiej nie eksperymentować, ale dodać dobry, wysokiej jakości proszek kakaowy. Smak i kolor gotowego wypieku w dużej mierze zależy od jego jakości.
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 26 % 17 g
węglowodany 67 % 44 g
343 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Wybieramy naczynie, w którym zagniatamy ciasto, powinno być wystarczająco obszerne, aby wygodnie było pracować. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do przygotowanego pojemnika, a następnie przesiej proszek kakaowy. Suche składniki powinny być natlenione, a następnie wypieki będą delikatne i przewiewne. Tutaj wlej cukier, wymieszaj.

2. Wlej śmietanę do osobnej miski, musi nie być tłusta. Wlej całą porcję wody i oleju roślinnego do śmietany, wymieszaj ręczną trzepaczką, aż będzie gładka.

3. Powstałą mieszaninę wlewa się do pojemnika na suche składniki, miesza trzepaczką. Masa powinna być gładka, bez grudek. W tym momencie ciasto jest gotowe. Jasne, jest dość płynny, ale tak powinno być.

4. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, wlewamy do niego ciasto. Liczba składników jest zaprojektowana dla formy o średnicy 21-22 centymetrów, gotowe ciasto nie powinno być wysokie, około 4-5 cm, jeśli naczynie do pieczenia jest odpowiednio mniejsze, warstwa ciasta jest grubsza, ciasto może nie być prawidłowo upieczone w środku.

5. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut, po określonym czasie sprawdzamy gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Przebij środek-szpikulec powinien pozostać suchy.

6. Wyjmij ciasto z formy po całkowitym ostygnięciu. Dekorujemy do smaku, opcjonalnie można posypać cukrem pudrem, nie jest to trudne, szybkie i eleganckie!

podawaj wypieki na stole, krojąc je na porcje.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy