skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybieramy naczynie, w którym zagniatamy ciasto, powinno być wystarczająco obszerne, aby wygodnie było pracować. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do przygotowanego pojemnika, a następnie przesiej proszek kakaowy. Suche składniki powinny być natlenione, a następnie wypieki będą delikatne i przewiewne. Tutaj wlej cukier, wymieszaj.
2. Wlej śmietanę do osobnej miski, musi nie być tłusta. Wlej całą porcję wody i oleju roślinnego do śmietany, wymieszaj ręczną trzepaczką, aż będzie gładka.
3. Powstałą mieszaninę wlewa się do pojemnika na suche składniki, miesza trzepaczką. Masa powinna być gładka, bez grudek. W tym momencie ciasto jest gotowe. Jasne, jest dość płynny, ale tak powinno być.
4. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, wlewamy do niego ciasto. Liczba składników jest zaprojektowana dla formy o średnicy 21-22 centymetrów, gotowe ciasto nie powinno być wysokie, około 4-5 cm, jeśli naczynie do pieczenia jest odpowiednio mniejsze, warstwa ciasta jest grubsza, ciasto może nie być prawidłowo upieczone w środku.
5. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut, po określonym czasie sprawdzamy gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Przebij środek-szpikulec powinien pozostać suchy.
6. Wyjmij ciasto z formy po całkowitym ostygnięciu. Dekorujemy do smaku, opcjonalnie można posypać cukrem pudrem, nie jest to trudne, szybkie i eleganckie!
podawaj wypieki na stole, krojąc je na porcje.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g