zapiekanka z twarogu jak w dzieciństwie

Ta ulubiona zapiekanka dla dzieci. Dzieci bardzo lubią tę zapiekankę, a dorośli wywołują nostalgiczne wspomnienia z dzieciństwa.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 32 % 11 g
183 kcal
IG: 9 / 36 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

najważniejszą rzeczą w robieniu zapiekanki jak w dzieciństwie i prawdopodobnie w naszych czasach najtrudniejszą rzeczą jest wybór prawdziwego dobrego twarogu. Im grubszy jest twaróg, tym smaczniejsza będzie zapiekanka.

jeśli jesteś na diecie lub po prostu podążasz za figurą, możesz wziąć beztłuszczowy twarożek i zastąpić cukier substytutem cukru.

dzieci bardziej lubią, gdy zapiekanka jest bardzo słodka, więc czasami dodaję 4 łyżki cukru zamiast 3. Wtedy dzieci nie wyciągną uszu z przedszkolnej zapiekanki.

i tak, zajmijmy się gotowaniem!

1. Na początek w starym przepisie na zapiekankę z twarogu konieczne jest dwukrotne zmielenie twarogu przez sito, aby ziarna twarogu nie spotkały się w zapiekance.
ale ponieważ żyjemy w erze zaawansowanych technologii, pominiemy tę wyczerpującą aktywność i użyjemy blendera. Dlatego przejdź od razu do kroku 2.

2. Wymieszaj twaróg z cukrem, solą i mlekiem. Aby mieszanka twarogowa była jednorodna, do mieszania używamy blendera zanurzeniowego. Jeśli nie ma blendera, możesz opcjonalnie przepuścić twaróg przez maszynę do mięsa.

3. Dodaj jajka i semolinę. Dobrze wymieszaj. Pozostaw masę twarogową na 15 minut, aby semolina pęczniała.

4. Dobrze posmaruj naczynie do pieczenia zmiękczonym masłem. Każda forma nadaje się zarówno do silikonu, jak i metalu. Najważniejsze jest to, że grubość masy twarogowej nie przekracza 3-4 centymetrów, w przeciwnym razie zapiekanka nie zostanie upieczona.

5. Wlej ciasto do zapiekanki do formy, wyrównaj szpatułką lub łyżką.

6. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (w zależności od piekarnika czas gotowania może się różnić).

7. Gotową zapiekankę z twarogu pozostawiamy do ostygnięcia, aby zachowała kształt podczas krojenia. Następnie kroimy na porcje i podajemy ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, świeżymi owocami, jagodami lub z dżemem, dżemem, dżemem. W przedszkolu taką zapiekankę z twarogu podaje się najczęściej, polewając skondensowanym mlekiem.

smacznego i nowych sukcesów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy