skład / składniki
metoda gotowania
najważniejszą rzeczą w robieniu zapiekanki jak w dzieciństwie i prawdopodobnie w naszych czasach najtrudniejszą rzeczą jest wybór prawdziwego dobrego twarogu. Im grubszy jest twaróg, tym smaczniejsza będzie zapiekanka.
jeśli jesteś na diecie lub po prostu podążasz za figurą, możesz wziąć beztłuszczowy twarożek i zastąpić cukier substytutem cukru.
dzieci bardziej lubią, gdy zapiekanka jest bardzo słodka, więc czasami dodaję 4 łyżki cukru zamiast 3. Wtedy dzieci nie wyciągną uszu z przedszkolnej zapiekanki.
i tak, zajmijmy się gotowaniem!
1. Na początek w starym przepisie na zapiekankę z twarogu konieczne jest dwukrotne zmielenie twarogu przez sito, aby ziarna twarogu nie spotkały się w zapiekance.
ale ponieważ żyjemy w erze zaawansowanych technologii, pominiemy tę wyczerpującą aktywność i użyjemy blendera. Dlatego przejdź od razu do kroku 2.
2. Wymieszaj twaróg z cukrem, solą i mlekiem. Aby mieszanka twarogowa była jednorodna, do mieszania używamy blendera zanurzeniowego. Jeśli nie ma blendera, możesz opcjonalnie przepuścić twaróg przez maszynę do mięsa.
3. Dodaj jajka i semolinę. Dobrze wymieszaj. Pozostaw masę twarogową na 15 minut, aby semolina pęczniała.
4. Dobrze posmaruj naczynie do pieczenia zmiękczonym masłem. Każda forma nadaje się zarówno do silikonu, jak i metalu. Najważniejsze jest to, że grubość masy twarogowej nie przekracza 3-4 centymetrów, w przeciwnym razie zapiekanka nie zostanie upieczona.
5. Wlej ciasto do zapiekanki do formy, wyrównaj szpatułką lub łyżką.
6. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (w zależności od piekarnika czas gotowania może się różnić).
7. Gotową zapiekankę z twarogu pozostawiamy do ostygnięcia, aby zachowała kształt podczas krojenia. Następnie kroimy na porcje i podajemy ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, świeżymi owocami, jagodami lub z dżemem, dżemem, dżemem. W przedszkolu taką zapiekankę z twarogu podaje się najczęściej, polewając skondensowanym mlekiem.
smacznego i nowych sukcesów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g