babeczki z kurczakiem i serem

babeczki mięsne - co może smakować lepiej? Spróbuj! Babeczki z kurczakiem i serem będą dobrą przekąską, można je podawać z herbatą lub kawą na śniadanie, zabrać ze sobą do pracy jako hamulec. Ser, oliwki i szczypiorek doskonale uzupełniają danie.
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 34 % 16 g
węglowodany 40 % 19 g
260 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Filet z kurczaka umyć, gotować w osolonej wodzie przez 10 minut od momentu wrzenia, po czym wyjąć mięso z bulionu, ostudzić.

2. W międzyczasie rozbijamy jajka do miski, wlewamy mleko i oliwę z oliwek, ubijamy trzepaczką.

3. W powstałą masę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, za pomocą trzepaczki zamień składniki w gładkie, jednorodne ciasto.

4. Drobno posiekaj oliwki, pokrój pierś z kurczaka w drobną kostkę, umyj zieloną cebulę, posiekaj jak najwięcej nożem,zetrzyj ser.

5. Do ciasta dodajemy oliwki, pierś z kurczaka, zieloną cebulę i ser, wzbogacamy oregano, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wszystko dobrze mieszamy.

6. Ciasto układamy w foremkach na muffinki około jednej łyżki stołowej i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.

podawaj babeczki na stole na ciepło lub na zimno.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy