skład / składniki
metoda gotowania
umieść białka w misce miksera stojącego i ubij je ze średnią prędkością, stopniowo zwiększając do maksymalnej, aż białka staną się gęstą, błyszczącą masą.
dodaj połowę porcji cukru do miski z ubitymi białkami i kontynuuj ubijanie mikserem, stopniowo zwiększając prędkość. Następnie stopniowo dodawaj pozostały cukier małymi porcjami i ponownie ubijaj mikserem z dużą prędkością, aż cały cukier zostanie wsypany. Masa powinna być gruba, biała z błyszczącą powierzchnią i mocno trzymać swój kształt.
odłóż połowę masy białkowej na bok - będzie to potrzebne później do dekoracji ciasteczek.
dodaj mąkę migdałową do pozostałej masy białkowej, wcześniej przesianą przez drobne sito z różnych ciał obcych i mielonego cynamonu. Ponownie ubij powstałą mieszaninę mikserem na średnich obrotach, aż uzyska jednolitą konsystencję. To będzie ciasto na świąteczne ciasteczka.
umieść pojemnik z ciastem w lodówce na około godzinę, aby całkowicie go schłodzić.
po umieszczeniu ciasta w lodówce rozwałkuj je wałkiem do ciasta na cienką warstwę o grubości około 1 cm aby ciasto się nie przykleiło, powierzchnię roboczą można posypać drobnym cukrem.
za pomocą specjalnego szablonu do ciastek Wytnij gwiazdki z ciasta. Podczas wycinania ciastek ciasto może przykleić się do szablonu, w którym to przypadku należy je dobrze umyć, a następnie wysuszyć. I dopiero wtedy ponownie wyciąć z ciasta ciasteczka.
następnie przykryj każde ciastko cienką warstwą pozostałej masy białkowej.
umieść ciasteczka gwiazdkowe na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw na jeden dzień do wyschnięcia.
po określonym czasie możesz rozpocząć pieczenie ciasteczek. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. I piecz ciasteczka przez 10-15 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Wierzchołki ciastek powinny pozostać białe.
gotowe Niemieckie ciasteczka świąteczne są zwykle podawane na wakacje na talerzu lub w małych torebkach jako prezent.
smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g