Niemieckie świąteczne ciasteczka

tradycyjne świąteczne ciasteczka o jasnym smaku migdałów! Niemieckie ciasteczka świąteczne występują w wielu odmianach. Ten przepis sugeruje przygotowanie makaroników w postaci gwiazd. Cynamon harmonijnie uzupełnia orzechowy smak. Takie ciasteczka można przygotować nie tylko na święta, chociaż zwyczajowo piecze się je i traktuje gości, a także daje jako prezent na Boże Narodzenie.
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 10 g
tłuszcze 26 % 21 g
węglowodany 61 % 49 g
414 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

umieść białka w misce miksera stojącego i ubij je ze średnią prędkością, stopniowo zwiększając do maksymalnej, aż białka staną się gęstą, błyszczącą masą.

dodaj połowę porcji cukru do miski z ubitymi białkami i kontynuuj ubijanie mikserem, stopniowo zwiększając prędkość. Następnie stopniowo dodawaj pozostały cukier małymi porcjami i ponownie ubijaj mikserem z dużą prędkością, aż cały cukier zostanie wsypany. Masa powinna być gruba, biała z błyszczącą powierzchnią i mocno trzymać swój kształt.

odłóż połowę masy białkowej na bok - będzie to potrzebne później do dekoracji ciasteczek.

dodaj mąkę migdałową do pozostałej masy białkowej, wcześniej przesianą przez drobne sito z różnych ciał obcych i mielonego cynamonu. Ponownie ubij powstałą mieszaninę mikserem na średnich obrotach, aż uzyska jednolitą konsystencję. To będzie ciasto na świąteczne ciasteczka.

umieść pojemnik z ciastem w lodówce na około godzinę, aby całkowicie go schłodzić.

po umieszczeniu ciasta w lodówce rozwałkuj je wałkiem do ciasta na cienką warstwę o grubości około 1 cm aby ciasto się nie przykleiło, powierzchnię roboczą można posypać drobnym cukrem.

za pomocą specjalnego szablonu do ciastek Wytnij gwiazdki z ciasta. Podczas wycinania ciastek ciasto może przykleić się do szablonu, w którym to przypadku należy je dobrze umyć, a następnie wysuszyć. I dopiero wtedy ponownie wyciąć z ciasta ciasteczka.

następnie przykryj każde ciastko cienką warstwą pozostałej masy białkowej.

umieść ciasteczka gwiazdkowe na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw na jeden dzień do wyschnięcia.

po określonym czasie możesz rozpocząć pieczenie ciasteczek. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. I piecz ciasteczka przez 10-15 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Wierzchołki ciastek powinny pozostać białe.

gotowe Niemieckie ciasteczka świąteczne są zwykle podawane na wakacje na talerzu lub w małych torebkach jako prezent.

smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy