pstrąg pieczony w rękawie

delikatna i soczysta ryba! Przygotuj i ciesz się niezapomnianym smakiem! Uważam, że nie ma lepszej ryby niż pstrąg. Dzielę się z Tobą przepisem, który kiedyś znalazł się w Internecie i wielokrotnie wypróbowywany. Teraz gotuję rybę tylko w ten sposób. Okazuje się niesamowicie pyszny!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 15 % 3 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

1. Oczyść pstrąga z łusek, możesz zostawić głowę lub usunąć - według własnego gustu. Usuń wnętrzności, usuń skrzela.
2. Rybę posyp solą, pieprzem, tymiankiem, polej połową wina. Pozwól jej marynować przez około 15 minut.
3. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, zetrzyj marchewki. Możesz go pokroić w cienkie paski.
4. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło, włóż do niej cebulę. Smaż przez kilka minut.
5. Umieść marchewki na patelni, mieszając, smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
6. Wlać pozostałe wino, dusić zawartość patelni, aż płyn wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia, połóż warzywa na talerzu, aby szybciej ostygły.
7. Nadziewaj pstrąga schłodzonymi warzywami, włóż do rękawa do pieczenia.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz w nim rybę przez 15 minut.
9. Odetnij rękaw i piecz pstrąga przez kolejne 5 minut.

pstrąg pieczony w piekarniku jest gotowy! Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy