skład / składniki
metoda gotowania
w rzeczywistości ten przepis na gęś nie jest zbyt skomplikowany. Kapusta kiszona nie pozwala gęsi wyschnąć, ponieważ jest to dość kapryśny ptak.
rezultatem jest niesamowicie soczysta i bardzo smaczna gęś z kiszoną kapustą.
bardzo ważne jest również, aby wybrać odpowiednią Gęś. Najlepiej, aby był to świeży ptak, który nie został zamrożony.
więc kroimy gęś na małe kawałki, z których każda będzie porcją.
tłuszcz gęsi jest mielony.
obrana cebula jest cienko pokrojona w półpierścienie.
boczek kroimy w cienkie paski.
w przygotowanym naczyniu do pieczenia rozpuść posiekany gęsi tłuszcz i wyrzuć skwarki.
smażyć kawałki gęsi w tłuszczu na dużym ogniu, aż pojawi się prażona skórka.
przenieś kawałki ptaka do innego pojemnika i smaż cebulę i boczek na tłuszczu przez około pięć minut.
w formie, w której pozostał nasz tłuszcz, rozprowadzamy kiszoną kapustę, jagody jałowca i ziarna pieprzu.
połóż kawałki gęsi na wierzchu, napełnij wszystko dwiema szklankami lekko osolonej wody i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez nie więcej niż 2,5 godziny.
w razie potrzeby w procesie gotowania możesz dodać wodę do formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g