gęś z kiszoną kapustą

może być ozdobą każdej świątecznej kolacji. Wynik Gęś z kiszoną kapustą gotuję tylko w święta. Pomimo tego, że gotowanie gęsi z kapustą zajmuje dużo czasu, nie pożałujesz, ponieważ w końcu otrzymasz soczyste i delikatne mięso. Dość ważne jest, aby ściśle przestrzegać przepisu, ponieważ gęś jest bardzo kapryśnym ptakiem i wymaga większej uwagi.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 22 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 3 % 1 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

w rzeczywistości ten przepis na gęś nie jest zbyt skomplikowany. Kapusta kiszona nie pozwala gęsi wyschnąć, ponieważ jest to dość kapryśny ptak.
rezultatem jest niesamowicie soczysta i bardzo smaczna gęś z kiszoną kapustą.
bardzo ważne jest również, aby wybrać odpowiednią Gęś. Najlepiej, aby był to świeży ptak, który nie został zamrożony.
więc kroimy gęś na małe kawałki, z których każda będzie porcją.
tłuszcz gęsi jest mielony.
obrana cebula jest cienko pokrojona w półpierścienie.
boczek kroimy w cienkie paski.
w przygotowanym naczyniu do pieczenia rozpuść posiekany gęsi tłuszcz i wyrzuć skwarki.
smażyć kawałki gęsi w tłuszczu na dużym ogniu, aż pojawi się prażona skórka.
przenieś kawałki ptaka do innego pojemnika i smaż cebulę i boczek na tłuszczu przez około pięć minut.
w formie, w której pozostał nasz tłuszcz, rozprowadzamy kiszoną kapustę, jagody jałowca i ziarna pieprzu.
połóż kawałki gęsi na wierzchu, napełnij wszystko dwiema szklankami lekko osolonej wody i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez nie więcej niż 2,5 godziny.
w razie potrzeby w procesie gotowania możesz dodać wodę do formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy