biszkopt czekoladowo-orzechowy

szybko i zrób to sam w domu! Świetny przepis na zrobienie biszkoptowego ciasta czekoladowego z delikatnym kremem i mieszanką orzechów na urodziny, który mile zaskoczy swoim wyśmienitym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 34 % 25 g
węglowodany 57 % 42 g
413 kcal
IG: 7 / 16 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego biszkoptowego ciasta czekoladowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij pięć jaj kurzych o temperaturze pokojowej do miski objętościowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sto siedemdziesiąt gramów cukru do miski z jajkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pół łyżeczki cukru waniliowego do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij mikserem wszystkie składniki w misce na puszystą białą pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów mąki pszennej i trzydzieści gramów proszku kakaowego do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę soli do miski do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej Części do miski z masą jajeczną przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem kakaowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w misce szpatułką, aż uzyskasz gładkie ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugotowane ciasto układamy na blasze do pieczenia, która została wcześniej pokryta pergaminem do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozprowadzamy ciasto równomierną warstwą szpatułką, po czym odstawiamy na pięć do siedmiu minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Blachę do pieczenia z herbatnikiem po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika i dzielimy na dwie części, po czym kroimy każdą połowę wzdłuż i otrzymujemy cztery ciastka o tej samej wielkości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż pięćset gramów zmiękczonego masła do dużej miski i lekko ubij mikserem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj czterysta gramów skondensowanego mleka GOST do miski z masłem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj czterysta gramów gotowanego skondensowanego mleka GOST do wspólnej miski.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce mikserem, aż będą gładkie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej siedemdziesiąt gramów kakao do małej miski, a następnie dodaj do niej dwie łyżki przygotowanej śmietany.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj jedną łyżkę przygotowanej mieszanki do wspólnej miski ze śmietaną i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przenieś połowę przygotowanej śmietany do głębokiej miski, a następnie przykryj celofanową torbą, włóż ją do lodówki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż dwieście gramów gotowanej kaszy manny do miski z kremem na warstwę ciast.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Namocz pierwsze ciasto biszkoptowe wcześniej przygotowanym solonym karmelem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Lekko wysusz mieszankę różnych orzechów na patelni.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Po przeniesieniu orzechów do celofanowej torby zmielimy je na dość grubą kruszonkę.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozłóż cztery łyżki przygotowanej śmietany na biszkopcie i rozprowadź równomiernie.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wlej przygotowaną kruszonkę orzechową na warstwę kremu.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Rozłóż następne ciasto biszkoptowe na okruchach orzechów.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Kontynuujemy zbieranie ciasta w podobny sposób, układamy końcowe ciasto na wierzchu i wkładamy ciasto do lodówki na godzinę.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Po upływie czasu wyjmujemy miskę kremu do dekorowania ciasta z lodówki i dobrze mieszamy mikserem.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Krem nakładamy równomierną warstwą ze wszystkich stron ciasta i wyrównujemy szpatułką.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    W razie potrzeby i smaku dekorujemy ciasto z boków ciasteczkami, po czym nakładamy wcześniej przygotowany lukier czekoladowy na wierzch i rozprowadzamy go równomierną warstwą.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Udekoruj ciasto na wierzchu wytłoczonym wzorem kremu, a następnie do smaku czekoladą i ciasteczkami, a następnie włóż do lodówki.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

tort czekoladowy na urodziny chłopca. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto biszkoptowe własnymi rękami! Podbija każdego od pierwszej próby-biszkoptowe delikatne ciasto czekoladowe! W sklepach nigdy nie kupisz tak wysokiej jakości wypieków! To pyszne czekoladowe i pachnące ciasto biszkoptowe to sama doskonałość! Tak naprawdę proste ciasto czekoladowe jest przygotowywane w domu raz, dwa, trzy według niedrogiego przepisu z cudownie delikatnym kremem czekoladowym i jest idealne dla dzieci na urodziny! Podaję najłatwiejszy przepis, który przygotujesz szybko i smacznie w domowym piekarniku! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy