Sałatka grecka z grzankami i kurczakiem

Oryginalny, smaczny, soczysty, jasny, zdrowy! Sałatka grecka z krakersami i kurczakiem to niezwykła opcja przyrządzania popularnej sałatki. Dodanie pieczonej piersi z kurczaka sprawia, że jest bardziej sycąca, a grzanki dodają ciekawego akcentu. Taką sałatkę można bezpiecznie zastąpić obiadem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 33 % 6 g
99 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grecką sałatkę z grzankami i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i osusz warzywa, liście sałaty i bazylię ze szczególną ostrożnością — nadmiar wilgoci zepsuje danie. Filet lepiej nadaje się schłodzony, okaże się bardziej soczysty. Wstępnie rozmrozić zamrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posmaruj czyste i wysuszone filety solą i papryką. Ponadto możesz użyć dowolnych przypraw do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zawiń filety w folię, uważając, aby dokładnie zgiąć krawędzie, aby nie wylać soku. Umieść powstały pakiet w naczyniu do pieczenia. Piecz mięso przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. następnie wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Pieczony w ten sposób filet okazuje się bardzo soczysty i miękki. Ale możesz użyć smażonego lub gotowanego mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój chleb w kostkę, włóż na patelnię i skrop oliwą z oliwek. Piecz chleb na złoty kolor na małym ogniu. Schłodzić gotowe krakersy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki na połówki kół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory w plasterkach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przypadku papryki usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj bazylię. Można go zastąpić dowolnymi suchymi lub świeżymi ziołami do smaku. Ser pokroić w kostkę. Tradycyjnie do sałatki greckiej dodaje się fetę lub ser, wybierz wysokiej jakości ser, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzone filety pokroić w cienkie plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ogórki, pomidory, paprykę, cebulę, bazylię do salaterki. Sól i pieprz warzywa, a następnie wlej olej i sok z cytryny. Wymieszaj sałatkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź duży płaski talerz. Połóż na nim liście sałaty. Na wierzch ułóż sałatkę z przyprawionymi warzywami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzch ułóż kawałki fileta z kurczaka, posiekany ser, oliwki. Na koniec włóż krakersy, aby były chrupiące i smaczne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Natychmiast podawaj sałatkę do stołu — przyprawione warzywa w końcu wypuszczą sok. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal / 100g

Podobne przepisy