babeczki z jabłkami babeczki Charlotte

bardzo smaczne i rumiane, z kawałkami jabłka! Te ciekawe babeczki z jabłkami w smaku i wyglądzie przypominają babeczkę Charlotte, znaną wszystkim. Nie są wcale trudne do wykonania, a wynik zaskoczy zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 72 % 42 g
282 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki Charlotte? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź jajka C1 lub C0. Olej jest bezwonny. Wyjmij jajka z lodówki na 1,5 godziny. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową. Jabłka wybierz średnie. Cukier puder można zrobić samodzielnie, mieląc cukier w młynku do kawy. Ten jest lepszy niż gotowy, ponieważ oprócz cukru nie będzie w nim zanieczyszczeń dodawanych do proszku, aby pozostał kruchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka opłucz, osusz ręcznikiem i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój je w drobną kostkę. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki ciasta. Umyj jajka i rozbij je do miski. Dodaj cukier i olej roślinny. Ubij mikserem lub trzepaczką. Pamiętaj, aby ubić do jasnej bujnej piany, aby babeczki były przewiewne i bujne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do osobnego pojemnika, aby usunąć małe zanieczyszczenia, a ciasto nasycone jest tlenem. Dodaj proszek do pieczenia do mąki i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę mąki do płynnego składnika ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką w jednym kierunku, aby nie zakłócić struktury powietrza ubitych jaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę aż ciasto będzie miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel jabłka na 2 części. Jedna część będziemy układać na & quot; czapkę & quot; babeczki, zostaw ją. Dodaj drugą część do ciasta i dokładnie wymieszaj, aby jabłka były równomiernie rozłożone na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do pieczenia użyj foremek do muffinów. Silikon jak mój lub specjalny papier, nie trzeba ich smarować. Jeśli jest z innego materiału, posmaruj trochę olejem. Wypełnij je ciastem 2/3. Ułóż jabłka na wierzchu i utop je trochę w cieście. Piec około 30 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, że czas gotowania zależy od piekarnika i rozmiarów foremek. Gotowe babeczki wyrosną i zarumienią się.

gdy górna warstwa babeczek lekko się zrumieni, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę można wyjąć z piekarnika.

podana liczba produktów daje około 12 średniej wielkości babeczek.

babeczki są puszyste z aromatem pieczonych jabłek. Lubię je zarówno na ciepło, świeżo z pieca, jak i na zimno następnego dnia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy