skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczonego kurczaka z serem i pomidorami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Idealną opcją byłoby wzięcie filetów z piersi kurczaka. Wybierz dowolny ser według własnego gustu, najważniejsze jest to, że jest dobrze starty i łatwo się topi. Smak samego sera wniesie swoją nutę do gotowego dania.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka wzdłuż na 2 części. Przykryj kurczaka folią spożywczą i ubij trochę młotkiem kuchennym. Folia zapobiega uszkodzeniu mięsa z kurczaka i pomaga zachować jego kształt podczas ubijania.
Krok 3:
Kotlety z kurczaka posyp do smaku odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę dodałam paprykę. Ale możesz wziąć coś do swojego gustu - może to być gotowy zestaw przypraw do kurczaka lub aromatycznych ziół.
Krok 4:
Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej. Ponieważ duża kompozycja nadzienia nie jest planowana, możesz wziąć niską formę lub blachę do pieczenia do pieczenia. Nasmaruj formę olejem roślinnym i połóż na niej przygotowanego kurczaka.
Krok 5:
Opłucz pomidory pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plasterki. Rozłóż pokrojone pomidory na kurczaku.
Krok 6:
Zetrzyj ser i obficie posyp nim kurczaka z pomidorami na całej powierzchni. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25 do 30 minut.
Krok 7:
Gotowe danie trochę się zrumieni, a z kurczaka wyskoczy trochę soku. Wyjmij formę z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Idealnym dodatkiem będą świeże warzywa. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g