kurczak z serem i pomidorami pieczony w piekarniku

bardzo smaczne i szybkie danie na wakacje i na każdy dzień! Pieczony kurczak z serem i pomidorami w piekarniku spodoba się wszystkim za wszechstronność i szybkość gotowania. Dostępne składniki, minimum czasu-i gotowe danie świąteczne odpowiednie na każdą okazję.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczonego kurczaka z serem i pomidorami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Idealną opcją byłoby wzięcie filetów z piersi kurczaka. Wybierz dowolny ser według własnego gustu, najważniejsze jest to, że jest dobrze starty i łatwo się topi. Smak samego sera wniesie swoją nutę do gotowego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka wzdłuż na 2 części. Przykryj kurczaka folią spożywczą i ubij trochę młotkiem kuchennym. Folia zapobiega uszkodzeniu mięsa z kurczaka i pomaga zachować jego kształt podczas ubijania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kotlety z kurczaka posyp do smaku odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę dodałam paprykę. Ale możesz wziąć coś do swojego gustu - może to być gotowy zestaw przypraw do kurczaka lub aromatycznych ziół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej. Ponieważ duża kompozycja nadzienia nie jest planowana, możesz wziąć niską formę lub blachę do pieczenia do pieczenia. Nasmaruj formę olejem roślinnym i połóż na niej przygotowanego kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz pomidory pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plasterki. Rozłóż pokrojone pomidory na kurczaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser i obficie posyp nim kurczaka z pomidorami na całej powierzchni. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25 do 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe danie trochę się zrumieni, a z kurczaka wyskoczy trochę soku. Wyjmij formę z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Idealnym dodatkiem będą świeże warzywa. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy