krewetki w sosie

delikatne krewetki pod ziołami dla miłośników owoców morza i przysmaków!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 12 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 12 % 2 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj czosnek i sól do krewetek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj pieprz i skórkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj szpinak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj natkę pietruszki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj skórkę z pieprzem do krewetek,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A potem pietruszka i masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj pomidory i szpinak.Dodaj oleje i sole.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób poduszkę z warzyw i ziół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A na nich-krewetki)))

  11. Krok 11:

    Krok 11.

kulinarny przepis na danie kuchni japońskiej o nazwie "krewetki smażone w sosie" stanie się, jestem pewien, prawdziwą ozdobą Twojej książki kucharskiej (lub zeszytu, w zależności od tego, gdzie i co zapisuje). Można je gotować partiami, w osobnych filiżankach – piec w piekarniku. Lub smaż na patelni wspólną porcją. Posiłek przeznaczony jest dla czterech osób. Jeśli przygotowujesz danie na patelni, najpierw usmaż krewetki w sosie, a następnie zgłoś posiekane pomidory ze szpinakiem. Poniżej opisano proces gotowania do pieczenia w piekarniku.
pokrój pomidory i szpinak na zgrabne kawałki, wymieszaj je ze sobą, wlej łyżkę oleju roślinnego, dodaj sól do smaku. Teraz bierzemy cztery małe buliony (porcje) i układamy równo pokrojone warzywa. Krewetki obieramy, trochę solimy, doprawiamy posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, posypujemy skórką z cytryny zmieszaną z czarnym pieprzem. Wlej do nich łyżkę oleju roślinnego. I połóż krewetki na szpinaku z pomidorami. Dostaniemy krewetki smażone w sosie cytrynowo-czosnkowym. Należy je smażyć w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Aby to zrobić, weź kalcynowane miski odpowiednie do pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy