skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec miód w 30 minut bez wałkowania ciast z warstwą śmietany? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania najdelikatniejszego miodu pitnego.
Krok 2:
Weź patelnię i włóż do niej sto gramów miodu, a następnie rozpuść miód, włączając piec na średnim ogniu.
Krok 3:
Zagotuj miód w rondlu i wyjmij go z pieca, a następnie wlej jedną łyżeczkę sody oczyszczonej do rondla i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Ponownie umieść patelnię na kuchence i przełącz ją na mały ogień, a następnie dobrze wymieszaj miód z sodą, aż będzie puszysta.
Krok 5:
Wyjmij patelnię z pieca i włóż do niej sto dwadzieścia gramów masła o temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni, aż będą gładkie.
Krok 7:
Weź obszerną miskę i rozbij do niej cztery jaja kurze, a następnie dodaj do niej ćwierć łyżeczki soli i dobrze wymieszaj mikserem, aż będzie lekka, przewiewna.
Krok 8:
Wlej sto dwadzieścia gramów cukru do miski z masą jajeczną i kontynuuj ubijanie mikserem wszystkich składników do puszystej białej masy.
Krok 9:
Rozłóż dwie łyżki masy jajecznej na patelni z mieszanką miodu i masła i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 10:
Wlej mieszaninę gotowaną na patelni do dużej miski z jajkiem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 11:
Weź drobne sito i przesiej do miski z płynną podstawą dwieście dwadzieścia gramów mąki pszennej najwyższej jakości.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 13:
Rozłóż połowę przygotowanego ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź równomiernie i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do stu sześćdziesięciu stopni na pięć do siedmiu minut piec biszkopt.
Krok 14:
Rozłóż biszkopt na stole i równomiernie odetnij jego krawędzie, których kawałki odłóż na bok, aby zrobić okruchy i udekorować ciasto.
Krok 15:
Przygotuj drugi biszkopt i pokrój w podobny sposób, a następnie złóż je jeden po drugim i pokrój na pół.
Krok 16:
Zacznij przygotowywać śmietanę i włóż czterysta gramów 25% kwaśnej śmietany do małej miski, a następnie wlej do niej jedną łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszaj.
Krok 17:
Zaczynamy zbierać ciasto i układamy ciasta na przemian na talerzu, a następnie nakładamy na nie równomierną warstwę przygotowanej śmietany.
Krok 18:
Rozłóż śmietanę równomierną warstwą na wierzchu i bokach złożonych ciast.
Krok 19:
Rozdrobnij skrawki ciasta blenderem i nałóż ugotowane okruchy równomierną warstwą na wierzch i boki ciasta.
Krok 20:
Ugotowane ciasto miodowe z warstwami śmietany pokroić na porcje, a następnie ułożyć na talerzach i podawać na świątecznym stole. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
polecamy Najtańszy przepis na delikatne i przewiewne ciasto miodowe z warstwami śmietany, które zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem. Każda gospodyni domowa poradzi sobie z przygotowaniem tego eleganckiego ciasta miodowego i po dość szybkim czasie stanie na Twoim świątecznym stole. Przygotuj pyszne, łatwe do wykonania i niedrogie ciasto miodowe dla każdego! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g