miód w 30 minut bez wałkowania ciast

bardzo proste i szybkie, bardzo smaczne! Kiedy goście są na wyciągnięcie ręki. Delikatne i przewiewne ciasto miodowe w 30 minut bez wałkowania ciast z warstwą śmietany, która z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy niezapomnianym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 31 % 17 g
węglowodany 60 % 33 g
302 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec miód w 30 minut bez wałkowania ciast z warstwą śmietany? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania najdelikatniejszego miodu pitnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię i włóż do niej sto gramów miodu, a następnie rozpuść miód, włączając piec na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj miód w rondlu i wyjmij go z pieca, a następnie wlej jedną łyżeczkę sody oczyszczonej do rondla i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie umieść patelnię na kuchence i przełącz ją na mały ogień, a następnie dobrze wymieszaj miód z sodą, aż będzie puszysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij patelnię z pieca i włóż do niej sto dwadzieścia gramów masła o temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź obszerną miskę i rozbij do niej cztery jaja kurze, a następnie dodaj do niej ćwierć łyżeczki soli i dobrze wymieszaj mikserem, aż będzie lekka, przewiewna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sto dwadzieścia gramów cukru do miski z masą jajeczną i kontynuuj ubijanie mikserem wszystkich składników do puszystej białej masy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż dwie łyżki masy jajecznej na patelni z mieszanką miodu i masła i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej mieszaninę gotowaną na patelni do dużej miski z jajkiem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź drobne sito i przesiej do miski z płynną podstawą dwieście dwadzieścia gramów mąki pszennej najwyższej jakości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż połowę przygotowanego ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź równomiernie i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do stu sześćdziesięciu stopni na pięć do siedmiu minut piec biszkopt.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż biszkopt na stole i równomiernie odetnij jego krawędzie, których kawałki odłóż na bok, aby zrobić okruchy i udekorować ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj drugi biszkopt i pokrój w podobny sposób, a następnie złóż je jeden po drugim i pokrój na pół.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zacznij przygotowywać śmietanę i włóż czterysta gramów 25% kwaśnej śmietany do małej miski, a następnie wlej do niej jedną łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zaczynamy zbierać ciasto i układamy ciasta na przemian na talerzu, a następnie nakładamy na nie równomierną warstwę przygotowanej śmietany.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż śmietanę równomierną warstwą na wierzchu i bokach złożonych ciast.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozdrobnij skrawki ciasta blenderem i nałóż ugotowane okruchy równomierną warstwą na wierzch i boki ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ugotowane ciasto miodowe z warstwami śmietany pokroić na porcje, a następnie ułożyć na talerzach i podawać na świątecznym stole. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

polecamy Najtańszy przepis na delikatne i przewiewne ciasto miodowe z warstwami śmietany, które zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem. Każda gospodyni domowa poradzi sobie z przygotowaniem tego eleganckiego ciasta miodowego i po dość szybkim czasie stanie na Twoim świątecznym stole. Przygotuj pyszne, łatwe do wykonania i niedrogie ciasto miodowe dla każdego! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy