babeczki nadziewane w kokilkach uśmiech lata

mile zaskocz swoich bliskich! Świetne babeczki z niespodzianką w postaci słonecznego morelowego uśmiechu. Ciasto dla nich jest bardzo proste. Do nadzienia można użyć zarówno świeżych, jak i konserwowanych moreli.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 21-27 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 67 % 29 g
201 kcal
IG: 10 / 3 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki z nadzieniem w kokilkach? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania babeczek. Weź jajka do ciasta C1 lub C0, do nadzienia-C2. Twarożek wybierz dobry, naturalny, o wysokiej zawartości tłuszczu. Jajka i jogurt w ciągu 1-1, 5 godziny wyjmij z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową. Morele wybierz małe. Morele w puszkach powinny być połówkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od przygotowania nadzienia. Morele można stosować świeże lub w puszkach. Świeże należy umyć, wysuszyć, ostrożnie podzielić na dwie połówki i usunąć kość. Z puszki (miałem dokładnie takie), musisz spuścić syrop, wybrać 12 identycznych połówek i wysuszyć je, układając na serwetce lub ręcznikach papierowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku połącz twaróg, cukier puder, jajko i skrobię. Nie zapominaj, że jajka należy najpierw umyć specjalnymi produktami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Użyj blendera zanurzeniowego, aby przekształcić nadzienie w jednorodną masę. Nie powinien być płynny, w przeciwnym razie wycieknie, a uśmiech okaże się brzydki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki ciasta. Umyj jajka i rozbij je do miski. Dodaj cukier granulowany i cukier waniliowy, sól. Ubij mikserem lub trzepaczką. Pamiętaj, aby ubić do jasnej bujnej piany, aby babeczki były przewiewne i bujne. Dodanie soli poprawia smak babeczek i upraszcza proces ubijania jajek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jogurt i olej roślinny, mieszaj do uzyskania gładkości łyżką lub szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę do osobnego pojemnika, aby usunąć małe zanieczyszczenia, a ciasto nasycone jest tlenem. Dodaj proszek do pieczenia do mąki i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić mąkę. Dodaj trochę mąki do płynnego składnika ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką w jednym kierunku, aby nie zakłócić struktury powietrza ubitych jaj. Dodawaj mąkę, aż ciasto stanie się konsystencją bardzo gęstej śmietany, aby nadzienie nie tonęło w nim.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij połówki moreli nadzieniem twarogowym, aby połączenia ścian moreli pozostały czyste. Więc uśmiech moreli okaże się schludny i piękny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do pieczenia użyj foremek do muffinów. Jeśli są silikonowe, takie jak Moje lub specjalne papierowe, nie trzeba ich smarować. Jeśli jest z innego materiału, posmaruj olejem roślinnym lub masłem. Wypełnij je do połowy. Na środku ostrożnie ułóż morele tak, aby były skierowane w jedną stronę. Natychmiast pamiętaj, jak będziesz musiał pokroić lub podać ciastko, aby uzyskać równomierny uśmiech podczas cięcia. Lekko utop morele w cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch delikatnie, aby nie przesuwać połówek, napełnij niewielką warstwą ciasta, aby tylko przykryć nadzienie. Piec około 30 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, że czas gotowania zależy od piekarnika i rozmiarów foremek. Gotowe babeczki wyrosną i zarumienią się. Po wyjęciu z foremek zrób nożem mały szeryf w miejscu babeczki, w którym będziesz musiał wyciąć, aby uzyskać uśmiech z moreli na kawałku.

babeczki nie są mdłe, lekkie i przewiewne. Morela w połączeniu z twarogiem to świetne nadzienie do babeczek. A w formie uśmiechu wygląda po prostu uroczo.

podana liczba produktów daje 6 babeczek. Użyłem silikonowej formy do muffinek o wymiarach 6,5x2, 5 cm każda.

babeczki w przepisie-z morelami w puszkach. Fajnie, że taki morelowy uśmiech można upiec przynajmniej przez cały rok! W morelach w puszkach na mój gust jest wystarczająco dużo słodyczy, nie lubię zbyt słodkich wypieków. Ale jeśli następnym razem zrobię ze świeżymi morelami, dodam trochę więcej cukru do ciasta, ponieważ świeże morele są zwykle bardziej kwaśne. Przed przygotowaniem ciasta koniecznie spróbuj owoców, są one bardzo różne w smaku.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

każdy żaroodporny kształt nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy