skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zmiel około dwóch trzecich wszystkich ciasteczek w blenderze. Resztę łamiemy na małe kawałki. Wymieszaj wszystkie ciasteczka. Posiekaj orzechy i dodaj je również do wątroby. Wlej cukier i kakao do małego rondla, wymieszaj je i wlej mleko. Wszystko to mielimy na jednorodną masę i podpalamy.Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko się zagotuje, wyłącz i odstaw na pięć minut. Pokrój masło w kostkę i wrzuć do masy czekoladowej. Mieszaj, aż będzie gładka i aż masło się rozpuści. Wypełnij ciasteczka gotową masą. Wszystko to dokładnie wymieszaj.
aby nadać produktowi kształt kiełbasy, weź folię do gotowania lub specjalny olejowany papier. Nasmaruj folię olejem, aby łatwiej było później oderwać gotowe kiełbaski. Rozłóż gotową masę i zawiń ją jak długie cukierki. Gdy tylko wszystko ostygnie, włóż do zamrażarki. Dosłownie za dwie do trzech godzin przysmak jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g