stek z Kety w folii

stek z Kety w folii to pyszne, aromatyczne i zdrowe danie. Stek z Kety w folii to wspaniałe danie na lunch lub kolację. Można go podawać zarówno z dodatkami, jak i bez. Danie jest delikatne i satysfakcjonujące, jeśli steki są duże, wystarczy jeden na porcję bez dodatkowych dodatków, podawaj ze świeżymi plasterkami cytryny i ziołami lub posiekanymi świeżymi warzywami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 19 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 15 % 5 g
167 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec stek z Kety w folii? Aby to zrobić, weź świeże steki z keta, jeśli są zamrożone, a następnie umieść je na dolnej półce lodówki w opakowaniu na kilka godzin, aby jak najlepiej rozmroziły się, aby zachować swoje właściwości. Do marynaty przygotuj sos sojowy, oliwę lub inny olej roślinny, sok z cytryny, musztardę Dijon, możesz dodać trochę miodu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj steki: obierz łuski, ponieważ zwykle są sprzedawane w łuskach, dobrze spłucz i osusz papierową serwetką lub ręcznikiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób marynatę, mieszając sos sojowy, miód, olej roślinny, musztardę i sok z cytryny w misce. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej każdy stek marynatą i przytrzymaj przez chwilę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż steki na folii, możesz każdy z osobna (pokazałem to w poprzednim przepisie), mam kilka steków, więc złożyłem je razem, układając plasterkiem cytryny. Na każdą rybę połóż gałązkę świeżego lub suszonego tymianku. Wlej marynatę tutaj i zawiń rybę kopertą, pozostawiając małą szczelinę na górze,aby uwolnić parę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz steki z Kety w folii w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, po czym wyjmij i podawaj natychmiast.

stek z Kety w folii jest bardzo prosty w przygotowaniu, jak każda czerwona ryba. W końcu praktycznie nie wymaga żadnych problemów, jest całkowicie samowystarczalny i smaczny bez żadnych dodatków. A ze stekami jest jeszcze łatwiej - w końcu jest to gotowa porcja. Dlatego używamy standardowej marynaty musztardowo-miodowej, która jest w stanie podkreślić wszystkie najlepsze cechy ryby, w tym przypadku keta. Ket jest dużą rybą o delikatnym, suchym miąższu w porównaniu z łososiem lub pstrągiem, a najczęściej Ket jest dziką rybą, więc jego wartość jest znacznie wyższa niż wspomniane gatunki.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Świeży Keta - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy