gulasz z gęsi domowej roboty

domowy gulasz jest znacznie smaczniejszy niż najdroższy zakupiony. Domowe konserwy mięsne są przygotowywane z wybranych mięs i nie zawierają sztucznych aromatów i barwników. Jest pyszny i naturalny. Kiedy nie ma czasu, możesz po prostu zdobyć słoik domowego gulaszu, szybko ugotować makaron i lunch jest gotowy!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 28 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 0 % 0 g
231 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowy gulasz, potrzebujesz miąższu gęsi bez skóry i kości. Pokrój mięso na małe porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś mięso do miski, dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania w lodówce na godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz słoiki. Nie ma potrzeby ich dodatkowo sterylizować. W końcu mięso według tego przepisu układa się na surowo. Na dnie każdego słoika umieść ziarna pieprzu i liść laurowy. Jeśli gotujesz w pół litra, tak jak ja, włóż trzy ziarna pieprzu i jeden mały liść laurowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musisz włożyć mięso gęsi do słoików, wypełniając je w dwóch trzecich całkowitej objętości. Rozłóż mięso szczelnie, kawałek po kawałku, aby między nimi nie było dużych pustek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż folię spożywczą na pół i uformuj kwadrat nieco większy niż szyjka słoika. Przykryj słoiki na górze. Dociśnij folię do puszki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść słoiki na blasze do pieczenia. Radzę wstępnie wyłożyć go folią. Umieść blachę do pieczenia w zimnym piekarniku. A następnie włącz ją o 150 stopni. Czas gaszenia wynosi dwie godziny. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz gulasz przez kolejną godzinę. Następnie słoiki powinny stać w piekarniku przez kolejne pół godziny. A potem można je już zwinąć w zwykły sposób (jeśli gotujesz gulasz na zimę) i całkowicie ostudzić.

radzę umieścić przyprawy na dnie słoika. Wygodniej będzie je usunąć przed podaniem.
ważne jest, aby umieścić słoiki w zimnym piekarniku i dopiero wtedy je włączyć. Gulasz powinien powoli się nagrzewać.
jeśli nie usuniesz całej skóry z mięsa i nie usuniesz
nadmiar tłuszczu, a następnie na powierzchni gulaszu tworzy się całkiem przyzwoita warstwa stopionego tłuszczu. Po ostygnięciu stwardnieje. Podobnie jak w wielu puszkach ze zwykłą wołowiną lub gulaszem wieprzowym. Podczas serwowania należy go ostrożnie usunąć łyżką.
gulasz z gęsiego mięsa jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Osiąga się to poprzez długie marnowanie gęsi we własnym soku.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy