skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw musimy przygotować wszystko do nadzienia. Bierzemy nogi kurczaka, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem i wysyłamy na rozgrzaną patelnię, smażymy do miękkości. Podczas smażenia nóg przygotowywane ziemniaki są wysyłane do gotowania, musimy zrobić z nich tłuczone ziemniaki. Pieczarki z cebulą kroimy i smażymy do miękkości, do smażonych grzybów dodajemy zioła i w razie potrzeby czosnek, doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Nie zapomnij obrócić nóg kurczaka. I robimy tłuczone ziemniaki z gotowanych ziemniaków, wszystko dobrze zgniatamy, dodajemy masło i ciepłe mleko. Gdy wszystkie nadzienia są gotowe, schłodź je. Rozgrzej piekarnik do 180 C. bierzemy ciasto, zwijamy je i dzielimy na 6 części, najpierw kładziemy tłuczone ziemniaki na środku każdego kawałka, a następnie grzyby i udko z kurczaka na wierzchu, podnosimy końce ciasta i przykrywamy udko z kurczaka, robimy to ostrożnie, aby ciasto nie pękło poniżej, a końce zawiążemy nitką kuchenną na górze. Przenosimy nasze udka z kurczaka na blachę do pieczenia i wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g