skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z dyni? Przygotuj produkty do ciast. Wybierz słodkie, deserowe odmiany dyni. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
Obierz dynię i usuń miękką część z nasionami. Pokrój miąższ w kostkę.
Krok 3:
Za pomocą blendera (rozdrabniacza) zmiel surową dynię w puree. Jeśli dynia nie jest soczysta i nie jest dobrze zmielona, możesz dodać kilka łyżek przegotowanej wody podczas mielenia, aby puree było bardziej jednorodne.
Krok 4:
Odmierz dokładnie jedną szklankę puree z dyni.
Krok 5:
W misce rozbij dwa jajka, dodaj trochę cukru i zacznij ubijać. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj cały cukier i ubij jajka na puszystą, jasną masę. Wlać olej roślinny, dodać proszek do pieczenia, wanilinę (opcjonalnie), przesianą mąkę i zagnieść ciasto mikserem na niskiej prędkości. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 7:
Następnie dodaj puree z dyni do ciasta i już łyżką delikatnie wymieszaj.
Krok 8:
Przenieś ciasto do miski multicookera i ustaw do pieczenia w trybie "ciasto" lub "pieczenie" (w zależności od modelu multicookera). Ciasto dyniowe można również upiec w piekarniku, w tym celu przenieś ciasto do dzielonej formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Czas pieczenia może się różnić, wszystko zależy od piekarnika. Sprawdź gotowość herbatnika dyniowego wykałaczką.
Krok 9:
Wyjmij gotowy biszkopt dyniowy i pozwól mu całkowicie ostygnąć na ruszcie. Wskazane jest, aby pozwolić mu odpocząć przez kilka godzin.
Krok 10:
Pokrój schłodzony biszkopt na trzy ciasta. Ciasta mają piękny kolor, od żółtego do pomarańczowego, w zależności od odmiany dyni.
Krok 11:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Przygotuj dla niego jedzenie. Możesz zmniejszyć ilość cukru do smaku. Weź najgrubszą i najgrubszą śmietanę, naturalną, bez tłuszczów roślinnych. Aby krem dobrze zachował swój kształt i nie kapał, możesz ugniatać śmietanę przez noc w gazie. Serwatka spłynie z niej i stanie się bardzo gęsta, jak ser śmietankowy.
Krok 12:
Ubij śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 13:
Grubo posmaruj każde ciasto kremem. Boki i wierzch ciasta również dobrze posmaruj.
Krok 14:
Pozwól ciastu dyniowemu moczyć się przez co najmniej dwie godziny. Lepiej zostaw go w lodówce na noc. Przed podaniem udekoruj ciasto według własnego gustu. Możesz, tak jak ja, posypać wierzch ciasta startą czekoladą i udekorować owocami. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g