ciasto z dyni

oryginalny, niezwykły smak, z prostych produktów! Ciasto dyniowe to przepis na pachnący, bardzo delikatny i wilgotny biszkopt z kwaśną śmietaną. Ciasto w ogóle nie pachnie dynią, więc trudno zgadnąć, z czego jest zrobione. W przekroju kolor ciasta jest jasny i piękny.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 68 % 40 g
309 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z dyni? Przygotuj produkty do ciast. Wybierz słodkie, deserowe odmiany dyni. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i usuń miękką część z nasionami. Pokrój miąższ w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą blendera (rozdrabniacza) zmiel surową dynię w puree. Jeśli dynia nie jest soczysta i nie jest dobrze zmielona, możesz dodać kilka łyżek przegotowanej wody podczas mielenia, aby puree było bardziej jednorodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odmierz dokładnie jedną szklankę puree z dyni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce rozbij dwa jajka, dodaj trochę cukru i zacznij ubijać. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj cały cukier i ubij jajka na puszystą, jasną masę. Wlać olej roślinny, dodać proszek do pieczenia, wanilinę (opcjonalnie), przesianą mąkę i zagnieść ciasto mikserem na niskiej prędkości. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj puree z dyni do ciasta i już łyżką delikatnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ciasto do miski multicookera i ustaw do pieczenia w trybie "ciasto" lub "pieczenie" (w zależności od modelu multicookera). Ciasto dyniowe można również upiec w piekarniku, w tym celu przenieś ciasto do dzielonej formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Czas pieczenia może się różnić, wszystko zależy od piekarnika. Sprawdź gotowość herbatnika dyniowego wykałaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowy biszkopt dyniowy i pozwól mu całkowicie ostygnąć na ruszcie. Wskazane jest, aby pozwolić mu odpocząć przez kilka godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój schłodzony biszkopt na trzy ciasta. Ciasta mają piękny kolor, od żółtego do pomarańczowego, w zależności od odmiany dyni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Przygotuj dla niego jedzenie. Możesz zmniejszyć ilość cukru do smaku. Weź najgrubszą i najgrubszą śmietanę, naturalną, bez tłuszczów roślinnych. Aby krem dobrze zachował swój kształt i nie kapał, możesz ugniatać śmietanę przez noc w gazie. Serwatka spłynie z niej i stanie się bardzo gęsta, jak ser śmietankowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Grubo posmaruj każde ciasto kremem. Boki i wierzch ciasta również dobrze posmaruj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozwól ciastu dyniowemu moczyć się przez co najmniej dwie godziny. Lepiej zostaw go w lodówce na noc. Przed podaniem udekoruj ciasto według własnego gustu. Możesz, tak jak ja, posypać wierzch ciasta startą czekoladą i udekorować owocami. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy