Babeczka z kiełbasą i serem

niesłodzone wypieki z ciekawym nadzieniem! Pyszne i niezwykłe! Babeczki są tradycyjnie przedstawiane jako słodkie danie, ale nie te. Co może być przyjemniejszego niż przekąska, a nawet pełne śniadanie z babeczką z szynką i serem! Miękkie, delikatne ciasto i ciekawy smak nadzienia pokochają absolutnie wszyscy!
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 50 % 27 g
węglowodany 26 % 14 g
351 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

przepis na tę wspaniałą babeczkę wykorzystuje minimalną ilość składników. Zawsze są w domu, a danie można przygotować nawet wtedy, gdy nagle przyszli goście.

jajka łączymy z odrobiną soli i zmielonego czarnego pieprzu w głębokiej misce i ubijamy mikserem. Używamy dużej prędkości i pracujemy, aż uzyskasz bujną bieloną masę. Dodaj mąkę do ubitych jaj, które wcześniej przesiej do osobnej miski. Jajka i mąkę łączymy mikserem, dodajemy proszek do pieczenia i ponownie ubijamy.

wlej oliwę z oliwek do ciasta, pomoże babeczce nie przykleić się do formy, okaże się miękka i zachowa świeżość przez kilka dni. Wymieszaj ciasto z olejem roślinnym mikserem, aż będzie gładkie.

szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy już widelcem lub szpatułką.

do ciasta możesz użyć dowolnego rodzaju sera, najważniejsze jest to, że jest twardy. Kawałki stopionego sera nie wyglądają zbyt dobrze w gotowej wersji, tworząc niepotrzebne puste przestrzenie, więc pocieramy go grubą tarką. Dodaj ser do ciasta i dobrze wymieszaj masę, aby składniki były równomiernie rozłożone.

nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i posyp mąką. Ciasto przenosimy do formy, wyrównujemy na wierzchu szpatułką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

przybliżony czas pieczenia to 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy babeczkę drewnianym szpikulcem, powinna wyjść sucha.

gdy ciasto będzie gotowe, natychmiast wyjmij je z piekarnika i pozostaw na 10 minut, aby ostygło do komfortowej temperatury. Następnie wyjmij ciastko z formy i ostudź na ruszcie. Ciasto podajemy z szynką i serem pokrojonym w plastry i z listkiem pietruszki jako Menu główne lub jako dodatek do pierwszych dań.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy