skład / składniki
metoda gotowania
przepis na tę wspaniałą babeczkę wykorzystuje minimalną ilość składników. Zawsze są w domu, a danie można przygotować nawet wtedy, gdy nagle przyszli goście.
jajka łączymy z odrobiną soli i zmielonego czarnego pieprzu w głębokiej misce i ubijamy mikserem. Używamy dużej prędkości i pracujemy, aż uzyskasz bujną bieloną masę. Dodaj mąkę do ubitych jaj, które wcześniej przesiej do osobnej miski. Jajka i mąkę łączymy mikserem, dodajemy proszek do pieczenia i ponownie ubijamy.
wlej oliwę z oliwek do ciasta, pomoże babeczce nie przykleić się do formy, okaże się miękka i zachowa świeżość przez kilka dni. Wymieszaj ciasto z olejem roślinnym mikserem, aż będzie gładkie.
szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy już widelcem lub szpatułką.
do ciasta możesz użyć dowolnego rodzaju sera, najważniejsze jest to, że jest twardy. Kawałki stopionego sera nie wyglądają zbyt dobrze w gotowej wersji, tworząc niepotrzebne puste przestrzenie, więc pocieramy go grubą tarką. Dodaj ser do ciasta i dobrze wymieszaj masę, aby składniki były równomiernie rozłożone.
nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i posyp mąką. Ciasto przenosimy do formy, wyrównujemy na wierzchu szpatułką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
przybliżony czas pieczenia to 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy babeczkę drewnianym szpikulcem, powinna wyjść sucha.
gdy ciasto będzie gotowe, natychmiast wyjmij je z piekarnika i pozostaw na 10 minut, aby ostygło do komfortowej temperatury. Następnie wyjmij ciastko z formy i ostudź na ruszcie. Ciasto podajemy z szynką i serem pokrojonym w plastry i z listkiem pietruszki jako Menu główne lub jako dodatek do pierwszych dań.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g