skład / składniki
metoda gotowania
podudzia z kurczaka smażyć na patelni prawie do miękkości (w połowie oleju roślinnego). W tym procesie posolić i doprawić ziołami.
smażyć drobno posiekane pieczarki na pozostałym oleju roślinnym, rozgrzanym do czerwoności na patelni. Gdy lekko się zrumienią i wypuszczą sok, dodaj posiekany czosnek, drobno posiekany koperek i smaż, aż sok całkowicie się zagotuje.
ugotowane ziemniaki zetrzyj z masłem i mlekiem i wymieszaj z grzybami. Podziel na sześć identycznych części.
rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm, Wytnij sześć kwadratów 15x15 cm ze skrawków uformuj płaskie ciasta i umieść na środku każdego kwadratu, aby wzmocnić dno.
połóż ziemniaki z grzybami na wierzchu, połóż udko kurczaka na środku. Ściśnij ciasto wokół kości i zawiąż nitką. Wystające z torby kości podudzia owinąć folią, aby się nie przypaliły.
ułóż nogi w cieście na blasze do pieczenia na pergaminie i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 g.
przed podaniem zdejmij folię, sznurki i udekoruj ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g