zapiekanka z makiem

Zachwyć bliskich delikatną ucztą z twarogu! . Zapiekankę z makiem można podawać na śniadanie do filiżanki herbaty lub jako deser dla gości. Do gotowania warto wybrać miękki domowy twarożek, a zapiekankę można podawać ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem.
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 35 % 14 g
219 kcal
IG: 7 / 29 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

rozbij jajka do miski, wlej cukier i wanilinę, zmiel masę do uzyskania gładkości ręczną trzepaczką. Następnie dodaj twaróg do masy jajecznej, ubij blenderem. Okazało się, że nie jest to gęsta i nie płynna mieszanina, wlej do niej semolinę, dokładnie wymieszaj, pozostaw na 10-15 minut.

A tymczasem mój mak, zalej wrzącą wodą i gotuj na parze przez 10 minut. Masę twarogową dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy mak. Podzieloną formę do pieczenia wstępnie wyłożoną pergaminem smarujemy masłem, układamy ciasto w paski, naprzemiennie ciasto z makiem i bez. Następnie losowo przeprowadzamy nóż wzdłuż ciasta, dotykając dna, aby uzyskać wzór.

zapiekankę pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjmujemy z formy, schładzamy, kroimy na porcje i podajemy. Bardzo smaczne z kwaśną śmietaną i dżemem malinowym.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy