skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajka do miski, wlej cukier i wanilinę, zmiel masę do uzyskania gładkości ręczną trzepaczką. Następnie dodaj twaróg do masy jajecznej, ubij blenderem. Okazało się, że nie jest to gęsta i nie płynna mieszanina, wlej do niej semolinę, dokładnie wymieszaj, pozostaw na 10-15 minut.
A tymczasem mój mak, zalej wrzącą wodą i gotuj na parze przez 10 minut. Masę twarogową dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy mak. Podzieloną formę do pieczenia wstępnie wyłożoną pergaminem smarujemy masłem, układamy ciasto w paski, naprzemiennie ciasto z makiem i bez. Następnie losowo przeprowadzamy nóż wzdłuż ciasta, dotykając dna, aby uzyskać wzór.
zapiekankę pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjmujemy z formy, schładzamy, kroimy na porcje i podajemy. Bardzo smaczne z kwaśną śmietaną i dżemem malinowym.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g