ptysie z serem i kurczakiem

wygląda jak zwykłe ciasta francuskie, a wewnątrz z niespodzianką! Ptysie z serem i kurczakiem - co może być prostszego? Zwłaszcza jeśli gotujesz z gotowym ciastem sklepowym, które wystarczy rozmrozić i lekko rozwałkować. A nadzienie jest najbardziej powszechne i dość przystępne. Ale dodaj bułgarską paprykę do sera i kurczaka, a banalne ptysie nabiorą nowego smaku. Świetna opcja do pieczenia, która zachwyci rodzinę zarówno w dni powszednie, jak iw weekendy!
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 17 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 25 % 10 g
225 kcal
IG: 9 / 82 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

zaczynamy gotować, wyjmując ciasto francuskie do rozmrożenia. Ponadto włączamy rozgrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza. A w tym czasie robimy nadzienie! Robimy to:

1. Piersi z kurczaka dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie lekko osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie połóż mięso z kurczaka na desce do krojenia i drobno pokrój w kostkę. Przenieś mięso do miski.

2. Mój por i papryka. Paprykę przecinamy na pół, wycinamy łodygi, oczyszczamy nasiona z papryki. Po pora i przygotowanej papryce drobno pokroić w kostkę. Dodaj pokrojone warzywa do miski do piersi z kurczaka i wymieszaj.

3. Trzy na tarce twardy ser.

4. Dodaj śmietanę, starty ser do miski z warzywami i kurczakiem, wymieszaj. Następnie sól i pieprz (lepiej zmielić pieprz tuż przed dodaniem - dzięki czemu wypieki będą znacznie bardziej aromatyczne), ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Sól i pieprz są dodawane do smaku, więc nie wahaj się spróbować :) i w razie potrzeby dodaj trochę więcej soli i pieprzu.

5. Ciasto francuskie, które zdążyło się stopić, rozprowadzamy na powierzchni roboczej, lekko zakurzoną mąkę. Rozwałkuj ciasto na dużą warstwę. Ze względu na wygodę można go przeciąć na pół.

6. Rozbij jajko do małej miski i ubij widelcem lub trzepaczką.

7. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie wzdłuż górnej strony każdego arkusza ciasta, po czym ostrożnie zwijamy arkusze w rolkę. Krawędzie smarujemy ubitym jajkiem i" przyklejamy " je do bułek. Następnie kroimy bułki na kawałki.

8. Każdy powstały ptyś smarujemy ze wszystkich stron ubitym jajkiem i posypujemy sezamem.

9. Rozłóż przyszłe zaciągnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 40 minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej - wszystko zależy od piekarnika.

gotowe ptysie należy podawać z ciepłem i ciepłem, aż ser się zestali.

smacznego i pysznego wypieku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy