skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy gotować, wyjmując ciasto francuskie do rozmrożenia. Ponadto włączamy rozgrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza. A w tym czasie robimy nadzienie! Robimy to:
1. Piersi z kurczaka dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie lekko osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie połóż mięso z kurczaka na desce do krojenia i drobno pokrój w kostkę. Przenieś mięso do miski.
2. Mój por i papryka. Paprykę przecinamy na pół, wycinamy łodygi, oczyszczamy nasiona z papryki. Po pora i przygotowanej papryce drobno pokroić w kostkę. Dodaj pokrojone warzywa do miski do piersi z kurczaka i wymieszaj.
3. Trzy na tarce twardy ser.
4. Dodaj śmietanę, starty ser do miski z warzywami i kurczakiem, wymieszaj. Następnie sól i pieprz (lepiej zmielić pieprz tuż przed dodaniem - dzięki czemu wypieki będą znacznie bardziej aromatyczne), ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Sól i pieprz są dodawane do smaku, więc nie wahaj się spróbować :) i w razie potrzeby dodaj trochę więcej soli i pieprzu.
5. Ciasto francuskie, które zdążyło się stopić, rozprowadzamy na powierzchni roboczej, lekko zakurzoną mąkę. Rozwałkuj ciasto na dużą warstwę. Ze względu na wygodę można go przeciąć na pół.
6. Rozbij jajko do małej miski i ubij widelcem lub trzepaczką.
7. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie wzdłuż górnej strony każdego arkusza ciasta, po czym ostrożnie zwijamy arkusze w rolkę. Krawędzie smarujemy ubitym jajkiem i" przyklejamy " je do bułek. Następnie kroimy bułki na kawałki.
8. Każdy powstały ptyś smarujemy ze wszystkich stron ubitym jajkiem i posypujemy sezamem.
9. Rozłóż przyszłe zaciągnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 40 minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej - wszystko zależy od piekarnika.
gotowe ptysie należy podawać z ciepłem i ciepłem, aż ser się zestali.
smacznego i pysznego wypieku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g