skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby zrobić ciasto, przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone na kawałki, wszystko zmielić na okruchy (użyłem robota kuchennego). Dodaj wodę (dodaj wodę łyżką) i zagniataj ciasto, nie musisz mieszać przez długi czas, po prostu zbierz je w bryłę. Przykryj gotowe ciasto folią i wyślij do lodówki na 20 minut.
do nadzienia-gotuj kurczaka, pokrój cebulę i grzyby i smaż na oleju roślinnym do miękkości, dodaj sól, pieprz do smaku.Paprykę kroimy w paski. Pokrój gotowego kurczaka i pozostaw do ostygnięcia.
rozwałkuj ciasto i wyślij do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem (należy to zrobić, aby nasze ciasto nie odkształciło się podczas pieczenia bez nadzienia) i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 190C na 10 minut. (Podczas podgrzewania piekarnika formę z ciastem można wysłać do lodówki).
po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika (po upieczeniu ciasto może osiąść, jakby zmniejszyło objętość). rozłóż nadzienie.
z mlekiem, śmietaną, jajkiem i roztopionym serem przygotowujemy nadzienie. (Ser topiony można zastąpić serem twardym, a jeśli weźmiesz ser topiony w brykietach, lepiej go zetrzeć). Dodaj sól i pieprz do smaku do wypełnienia, w razie potrzeby możesz dodać zmieloną gałkę muszkatołową.
wypełnij nadzienie nadzieniem i wyślij ciasto do piekarnika, aby piec do miękkości (około 20-30 minut). Gotowe ciasto pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g