francuskie ciasto quiche z kurczakiem i grzybami

wszyscy będą zachwyceni takim pysznym ciastem! Uwielbiam takie ciasta, są bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, a jako nadzienie nadaje się wszystko, co znajduje się w lodówce, warzywa, mięso, kiełbasa, można również użyć różnych serów, zawsze okazuje się bardzo smaczne.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 30 % 12 g
239 kcal
IG: 17 / 8 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

aby zrobić ciasto, przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone na kawałki, wszystko zmielić na okruchy (użyłem robota kuchennego). Dodaj wodę (dodaj wodę łyżką) i zagniataj ciasto, nie musisz mieszać przez długi czas, po prostu zbierz je w bryłę. Przykryj gotowe ciasto folią i wyślij do lodówki na 20 minut.
do nadzienia-gotuj kurczaka, pokrój cebulę i grzyby i smaż na oleju roślinnym do miękkości, dodaj sól, pieprz do smaku.Paprykę kroimy w paski. Pokrój gotowego kurczaka i pozostaw do ostygnięcia.
rozwałkuj ciasto i wyślij do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem (należy to zrobić, aby nasze ciasto nie odkształciło się podczas pieczenia bez nadzienia) i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 190C na 10 minut. (Podczas podgrzewania piekarnika formę z ciastem można wysłać do lodówki).
po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika (po upieczeniu ciasto może osiąść, jakby zmniejszyło objętość). rozłóż nadzienie.
z mlekiem, śmietaną, jajkiem i roztopionym serem przygotowujemy nadzienie. (Ser topiony można zastąpić serem twardym, a jeśli weźmiesz ser topiony w brykietach, lepiej go zetrzeć). Dodaj sól i pieprz do smaku do wypełnienia, w razie potrzeby możesz dodać zmieloną gałkę muszkatołową.
wypełnij nadzienie nadzieniem i wyślij ciasto do piekarnika, aby piec do miękkości (około 20-30 minut). Gotowe ciasto pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy