skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Dokładnie spłucz Gęś, usuń nadmiar, odetnij gruczoł z ogona, ponownie spłucz wewnątrz i na zewnątrz, osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
W salaterce lub głębokiej misce wymieszaj sos sojowy, sól, mielony czarny pieprz, miód i bezzapachowy olej roślinny. Konieczne jest dodanie miodu-bez tego składnika nie dostaniesz rumianej, karmelizowanej skórki na pieczonym ptaku.
Krok 3:
Przetrzyj gotowaną marynatą ptaka wewnątrz i na zewnątrz, zachowując połowę sosu. Usuń tusze gęsi na zimno przez 1 godzinę do marynowania. Następnie wyjmij i ponownie zetrzyj pozostałą marynatą, działając z niewielkim naciskiem, wcierając marynatę w skórę, szczególnie na piersi.
Krok 4:
Obierz pomarańcze, odetnij całą białą warstwę pod owocami-jest strasznie gorzki i może zepsuć cały smak potrawy. Pokrój obrane owoce w plastry lub kliny.
Krok 5:
Włóż pomarańczowe plasterki do tuszy gęsi tak głęboko, jak to możliwe. Wyjmij tuszę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, ponieważ zimny ptak nie jest pieczony - może pozostać surowy w środku po obróbce cieplnej.
Krok 6:
Umieść nadziewaną gęś w rękawie do pieczenia, jakościowo zawiąż krawędzie rękawa, aby nie było wylotów powietrza. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 220 C, piec około 2 godzin. Ptak jest zawsze pieczony w oparciu o jego wagę: tuszę o wadze 2 kg piecze się przez 2 godziny.
Krok 7:
Po 2 godzinach wyjmij formę i odetnij rękaw, działając bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć się parą. Zdejmij rękaw i upiecz ptaka na złoty kolor. Jeśli z jednej strony skóra się pali, przykryj ją folią lub pergaminem, aby uzyskać równomierny rumieniec.
Krok 8:
Gotową gęś z pomarańczami wyjąć z piekarnika i lekko schłodzić, udekorować przed podaniem świeżymi pomarańczami, ziołami, warzywami. Już na stole pokrój na porcje, najpierw odcinając nogi, potem skrzydła, potem piersi itp.
gęś z pomarańczami to prawdziwe świąteczne danie, które wymaga czasu i wysiłku podczas tworzenia. Dzięki kwasowi cytrusowemu mięso gęsie podczas pieczenia staje się delikatne i soczyste, pachnące, miód przyczynia się do rumianej, karmelizowanej Skórki. Razem z gęsią możesz upiec ziemniaki w tej samej formie - będą nasączone tłuszczem uwolnionym z ptaka i będą kruche w smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g