gęś z pomarańczami w całości z chrupiącą skórką

gęś z pomarańczami to rumiane święto smaku. Pieczona gęś jest zalecana jako główne danie mięsne jako dodatek do ziemniaków, zbóż, pieczonych lub gotowanych warzyw, po prostu z sosami i świeżymi ziołami.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 23 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 15 % 6 g
222 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Dokładnie spłucz Gęś, usuń nadmiar, odetnij gruczoł z ogona, ponownie spłucz wewnątrz i na zewnątrz, osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W salaterce lub głębokiej misce wymieszaj sos sojowy, sól, mielony czarny pieprz, miód i bezzapachowy olej roślinny. Konieczne jest dodanie miodu-bez tego składnika nie dostaniesz rumianej, karmelizowanej skórki na pieczonym ptaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj gotowaną marynatą ptaka wewnątrz i na zewnątrz, zachowując połowę sosu. Usuń tusze gęsi na zimno przez 1 godzinę do marynowania. Następnie wyjmij i ponownie zetrzyj pozostałą marynatą, działając z niewielkim naciskiem, wcierając marynatę w skórę, szczególnie na piersi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz pomarańcze, odetnij całą białą warstwę pod owocami-jest strasznie gorzki i może zepsuć cały smak potrawy. Pokrój obrane owoce w plastry lub kliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż pomarańczowe plasterki do tuszy gęsi tak głęboko, jak to możliwe. Wyjmij tuszę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, ponieważ zimny ptak nie jest pieczony - może pozostać surowy w środku po obróbce cieplnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść nadziewaną gęś w rękawie do pieczenia, jakościowo zawiąż krawędzie rękawa, aby nie było wylotów powietrza. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 220 C, piec około 2 godzin. Ptak jest zawsze pieczony w oparciu o jego wagę: tuszę o wadze 2 kg piecze się przez 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 2 godzinach wyjmij formę i odetnij rękaw, działając bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć się parą. Zdejmij rękaw i upiecz ptaka na złoty kolor. Jeśli z jednej strony skóra się pali, przykryj ją folią lub pergaminem, aby uzyskać równomierny rumieniec.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową gęś z pomarańczami wyjąć z piekarnika i lekko schłodzić, udekorować przed podaniem świeżymi pomarańczami, ziołami, warzywami. Już na stole pokrój na porcje, najpierw odcinając nogi, potem skrzydła, potem piersi itp.

gęś z pomarańczami to prawdziwe świąteczne danie, które wymaga czasu i wysiłku podczas tworzenia. Dzięki kwasowi cytrusowemu mięso gęsie podczas pieczenia staje się delikatne i soczyste, pachnące, miód przyczynia się do rumianej, karmelizowanej Skórki. Razem z gęsią możesz upiec ziemniaki w tej samej formie - będą nasączone tłuszczem uwolnionym z ptaka i będą kruche w smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy