skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić białka od żółtek (białka nie będą potrzebne w tym przepisie). Ugotowane żółtka dokładnie rozgnieść widelcem. Zmiękczone masło wymieszać z brązowym cukrem, solą, wanilią i żółtkami jaj. Podziel powstałą masę na 2 równe części. W jednej części dodaj proszek kakaowy i wymieszaj.
Krok 2:
Następnie dodaj mąkę i zagnieść 2 rodzaje ciasta. Jasne i ciemne ciasto rozwałkować na warstwy o tej samej wielkości
Krok 3:
Umieść jasną warstwę ciasta na ciemnej warstwie, lekko dociśnij i włóż do lodówki na 40 minut.
Krok 4:
Następnie przyciąć krawędzie warstw ciasta nożem. Pokrój na 4 płytki o tej samej szerokości.
Krok 5:
Ułóż Płytki z dwóch rodzajów ciasta po dwa, tak aby jasny pasek był ciemny, a ciemny na jasnym.
Krok 6:
Pokrój kostki ciasta na kawałki o szerokości 1 cm.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż puste ciasteczka.
Krok 8:
Piecz ciasteczka w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (w zależności od piekarnika).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g