francuskie ciasteczka szabli

fantazyjne ciasteczka wykonane ze zwykłych składników! Bardzo smaczne francuskie ciasteczka wykonane z najczęstszych składników. Nazwa herbatnika & quot; Szabla & quot; w tłumaczeniu z francuskiego oznacza & quot; piasek & quot;. Osobliwością tego ciasteczka jest jego delikatna, krucha konsystencja. Aby uzyskać konsystencję charakterystyczną dla wątroby & quot; Szabla & quot;, do ciasta dodaje się żółtko na twardo.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 50 % 35 g
410 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić białka od żółtek (białka nie będą potrzebne w tym przepisie). Ugotowane żółtka dokładnie rozgnieść widelcem. Zmiękczone masło wymieszać z brązowym cukrem, solą, wanilią i żółtkami jaj. Podziel powstałą masę na 2 równe części. W jednej części dodaj proszek kakaowy i wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj mąkę i zagnieść 2 rodzaje ciasta. Jasne i ciemne ciasto rozwałkować na warstwy o tej samej wielkości

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść jasną warstwę ciasta na ciemnej warstwie, lekko dociśnij i włóż do lodówki na 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przyciąć krawędzie warstw ciasta nożem. Pokrój na 4 płytki o tej samej szerokości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż Płytki z dwóch rodzajów ciasta po dwa, tak aby jasny pasek był ciemny, a ciemny na jasnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kostki ciasta na kawałki o szerokości 1 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż puste ciasteczka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasteczka w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (w zależności od piekarnika).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy