ciasto wiśniowe w śniegu
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
z podanych produktów o temperaturze pokojowej zagniataj ciasto. Aby to zrobić: zmiel masło śmietaną, aż będzie gładkie. Cukier nie trafia do tego ciasta. Jeśli nie chcesz eksperymentować, dodaj na tym etapie 2 łyżki.l cukier (w oryginalnym przepisie nie trzeba tego robić).
ugasić sodę w occie, dodać do ciasta. Tutaj mąkę z wanilią, wymieszaj. W rezultacie otrzymasz łatwo opóźnione ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
do nadzienia: włóż wiśnie bez pestek do durszlaka i pozostaw do odsączenia na 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec lekko dociśnij wiśnie łyżką, aby wycisnąć resztę soku.
gotowe ciasto podzielone na 16 części. Rozwałkuj każdą część w pasek. W środku posyp brązowym cukrem. Rozłóż wiśnie na cukrze i ponownie posyp cukrem. Ściśnij paski ciasta jak pierogi na całej długości. Otrzymasz rurki.
w dzielonej formie wyłóż pergamin Naoliwiony. Połóż rurki z wiśniami szwami z boku na dole w kółko. Powinieneś dostać 1 warstwę. Lekko dociśnij go do góry, aby był jednolity. W rezultacie otrzymamy 3 ciasta z rur z wiśniami. Piec CO 20 minut w 200C. niech ciasta ostygną na pergaminie, aby się nie rozpadły.
dla śmietany: ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
posmaruj każde ciasto kremem i połóż na sobie. I połóż trzecie ciasto od góry do dołu, aby ciasto było gładsze. Ciasto posmarować kremem i posypać płatkami kokosowymi.
ugasić sodę w occie, dodać do ciasta. Tutaj mąkę z wanilią, wymieszaj. W rezultacie otrzymasz łatwo opóźnione ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
do nadzienia: włóż wiśnie bez pestek do durszlaka i pozostaw do odsączenia na 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec lekko dociśnij wiśnie łyżką, aby wycisnąć resztę soku.
gotowe ciasto podzielone na 16 części. Rozwałkuj każdą część w pasek. W środku posyp brązowym cukrem. Rozłóż wiśnie na cukrze i ponownie posyp cukrem. Ściśnij paski ciasta jak pierogi na całej długości. Otrzymasz rurki.
w dzielonej formie wyłóż pergamin Naoliwiony. Połóż rurki z wiśniami szwami z boku na dole w kółko. Powinieneś dostać 1 warstwę. Lekko dociśnij go do góry, aby był jednolity. W rezultacie otrzymamy 3 ciasta z rur z wiśniami. Piec CO 20 minut w 200C. niech ciasta ostygną na pergaminie, aby się nie rozpadły.
dla śmietany: ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
posmaruj każde ciasto kremem i połóż na sobie. I połóż trzecie ciasto od góry do dołu, aby ciasto było gładsze. Ciasto posmarować kremem i posypać płatkami kokosowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g