ciasto wiśniowe w śniegu

kropla soku wiśniowego w cieście, a wieczór przestaje być nudny! Ciasto wiśniowe w śniegu przepis jest złożony pod względem składu i procesu jego przygotowania. Przed podjęciem go polecam uzbroić się w cierpliwość i wszystkie produkty wskazane w przepisie. Uwielbiam go za połączenie wiśni w puszkach i koniaku, w połączeniu z resztą składników. Ten, kto go wymyślił, był niewątpliwie mistrzem w swojej dziedzinie. Jeden z ulubionych przepisów kulinarnych mojej teściowej. Bez niego nie obyło się wówczas żadne święto. Na początku przygotowywałam ten pyszny posiłek tylko według przepisu. I w tym czasie przeszedł takie zmiany! Co więcej, regularnie przeglądam przepisy moich kolegów z kuchni i pożyczyłem dużo. To prawda, że zarówno nazwa, jak i pomysł są zachowane.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 72 % 46 g
258 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
z podanych produktów o temperaturze pokojowej zagniataj ciasto. Aby to zrobić: zmiel masło śmietaną, aż będzie gładkie. Cukier nie trafia do tego ciasta. Jeśli nie chcesz eksperymentować, dodaj na tym etapie 2 łyżki.l cukier (w oryginalnym przepisie nie trzeba tego robić).
ugasić sodę w occie, dodać do ciasta. Tutaj mąkę z wanilią, wymieszaj. W rezultacie otrzymasz łatwo opóźnione ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
do nadzienia: włóż wiśnie bez pestek do durszlaka i pozostaw do odsączenia na 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec lekko dociśnij wiśnie łyżką, aby wycisnąć resztę soku.
gotowe ciasto podzielone na 16 części. Rozwałkuj każdą część w pasek. W środku posyp brązowym cukrem. Rozłóż wiśnie na cukrze i ponownie posyp cukrem. Ściśnij paski ciasta jak pierogi na całej długości. Otrzymasz rurki.
w dzielonej formie wyłóż pergamin Naoliwiony. Połóż rurki z wiśniami szwami z boku na dole w kółko. Powinieneś dostać 1 warstwę. Lekko dociśnij go do góry, aby był jednolity. W rezultacie otrzymamy 3 ciasta z rur z wiśniami. Piec CO 20 minut w 200C. niech ciasta ostygną na pergaminie, aby się nie rozpadły.
dla śmietany: ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
posmaruj każde ciasto kremem i połóż na sobie. I połóż trzecie ciasto od góry do dołu, aby ciasto było gładsze. Ciasto posmarować kremem i posypać płatkami kokosowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy