babeczka Mandarynkowa ze skórką cytrusową

delikatna, soczysta babeczka z sokiem mandarynkowym. Do przygotowania tego ciasta używa się naturalnego soku mandarynkowego. Nadaje wypiekom bogaty żółty kolor i apetyczny smak. Babeczka zachwyci całą rodzinę swoim żywym smakiem podczas przyjaznej herbaty.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 65 % 32 g
259 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

aby przygotować ciasto mandarynkowe, przygotuj niezbędne produkty. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby dobrze zmiękło.
mandarynki umyć, osuszyć. Za pomocą tarki usuń skórkę.
obierz mandarynki, podziel na kliny. Usuń pestki, jeśli takie istnieją. Umieść kliny mandarynki w blenderze i zmiel na puree.
przetrzyj powstały przecier owocowy przez sito, aby uwolnić się od folii i wycisnąć sok mandarynkowy do maksimum. Dostałem 110 ml soku.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, przesiej.
w wygodnym pojemniku ubij zmiękczone masło z cukrem mikserem, aż będzie puszyste.
dodaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym.
wlej sok mandarynkowy do mieszanki jajeczno-maślanej, dodaj skórkę, wymieszaj.
stopniowo dodawaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie, jednorodne ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
w razie potrzeby posmaruj formę olejem. Jeśli forma jest wykonana z dobrego silikonu, możesz nie smarować.
włóż ciasto do formy, spłaszcz.
Piec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem. Jeśli jest sucha, ciastko zostało upieczone.
całkowicie ostudź gotowe wypieki. Posyp cukrem pudrem, pokrój na porcje i podawaj.
miłej herbaty!


babeczka Mandarynkowa to biszkopt maślany. Dlatego taki składnik jak olej powinien być dobrej jakości. Lepiej nie używać margaryny, a tym bardziej pasty, aby nie pogorszyć smaku ciasta.
wprowadzenie masła do biszkoptu sprawia, że pieczenie nie starzeje się przez długi czas. Babeczka ma delikatny, kruchy miękisz i po pokrojeniu wcale się nie kruszy.

zrobiłem podobne ciasto z kawałkami cytrusów, ale tym razem zdecydowałem się na przepis z sokiem. Wszystkim bardzo podobała się babeczka, szczególnie zauważono jej jasny kolor. Ale nie spodziewałem się innego, ponieważ babeczki są naszymi ulubionymi wypiekami.

Chciałem Spróbować naturalnego smaku babeczki mandarynkowej i zrezygnowałem z dodatków. Ale w razie potrzeby babeczkę można uzupełnić rodzynkami, posiekanymi orzechami i przykryć dowolnym lukrem na wierzchu, co nada wypiekom bardziej elegancki wygląd. Do aromatyzowania nadaje się cukier waniliowy, a także 1 łyżka. l. koniak lub rum. Eksperymentując, możesz uzyskać nowe odcienie smaku i zadowolić krewnych pięknymi i smacznymi wypiekami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z mandarynki - 97   kcal/100g

Podobne przepisy