skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ciasto mandarynkowe, przygotuj niezbędne produkty. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby dobrze zmiękło.
mandarynki umyć, osuszyć. Za pomocą tarki usuń skórkę.
obierz mandarynki, podziel na kliny. Usuń pestki, jeśli takie istnieją. Umieść kliny mandarynki w blenderze i zmiel na puree.
przetrzyj powstały przecier owocowy przez sito, aby uwolnić się od folii i wycisnąć sok mandarynkowy do maksimum. Dostałem 110 ml soku.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, przesiej.
w wygodnym pojemniku ubij zmiękczone masło z cukrem mikserem, aż będzie puszyste.
dodaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym.
wlej sok mandarynkowy do mieszanki jajeczno-maślanej, dodaj skórkę, wymieszaj.
stopniowo dodawaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie, jednorodne ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
w razie potrzeby posmaruj formę olejem. Jeśli forma jest wykonana z dobrego silikonu, możesz nie smarować.
włóż ciasto do formy, spłaszcz.
Piec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem. Jeśli jest sucha, ciastko zostało upieczone.
całkowicie ostudź gotowe wypieki. Posyp cukrem pudrem, pokrój na porcje i podawaj.
miłej herbaty!
babeczka Mandarynkowa to biszkopt maślany. Dlatego taki składnik jak olej powinien być dobrej jakości. Lepiej nie używać margaryny, a tym bardziej pasty, aby nie pogorszyć smaku ciasta.
wprowadzenie masła do biszkoptu sprawia, że pieczenie nie starzeje się przez długi czas. Babeczka ma delikatny, kruchy miękisz i po pokrojeniu wcale się nie kruszy.
zrobiłem podobne ciasto z kawałkami cytrusów, ale tym razem zdecydowałem się na przepis z sokiem. Wszystkim bardzo podobała się babeczka, szczególnie zauważono jej jasny kolor. Ale nie spodziewałem się innego, ponieważ babeczki są naszymi ulubionymi wypiekami.
Chciałem Spróbować naturalnego smaku babeczki mandarynkowej i zrezygnowałem z dodatków. Ale w razie potrzeby babeczkę można uzupełnić rodzynkami, posiekanymi orzechami i przykryć dowolnym lukrem na wierzchu, co nada wypiekom bardziej elegancki wygląd. Do aromatyzowania nadaje się cukier waniliowy, a także 1 łyżka. l. koniak lub rum. Eksperymentując, możesz uzyskać nowe odcienie smaku i zadowolić krewnych pięknymi i smacznymi wypiekami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z mandarynki - 97 kcal/100g