skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od nadzienia, a konkretnie od karmelu:
1. Rozpuść masło w małym rondlu (najlepiej z grubym dnem), dodaj cukier. Ciągle mieszaj, podgrzewaj na małym ogniu.
2. Gdy cukier zacznie się topić od dołu, wlej wodę do cukru, poczekaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
3. Dodaj rozgrzaną śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, przytrzymać przez pół minuty i zdjąć z ognia. Karmel przecedzić przez drobne sito.
przygotuj jabłka:
4. Pokrój jabłka na duże kostki, zalej je wyciśniętym sokiem z cytryny.
teraz czas na ciasto i montaż ciasta:
5. Wymieszaj mąkę, masło, sól. Dodaj wodę i jedno jajko. Zagnieść ciasto.
6. Pokrój ciasto na 2 połówki i zwiń każdą z nich w naleśnik. Wytnij 2 koła o średnicy jak naczynie do pieczenia. Przydają się również przycinanie.
7. Przykryj formę pergaminem. Połóż jeden naleśnik na dnie formy, uformuj bok ze skrawków ciasta wzdłuż krawędzi formy.
8. Włóż nadzienie jabłkowe do formy, zalej karmelem i przykryj drugim naleśnikiem, kilkakrotnie przebij ciasto nożem w środku. Z resztek ciasta zrób dekorację ciasta.
8. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
9. Posyp ciasto cukrem i piecz jeszcze przez kilka minut.
ciasto jest gotowe. Możesz podać go do stołu zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g