Jesienne ciasto z nadzieniem jabłkowym

złote jak sama jesień ciasto z dojrzałymi jabłkami! Dojrzałe jabłka, świeżo zmielona (najlepiej) mąka - co może być smaczniejszego niż złote jesienne ciasto? Ciesz się sam i zachwyć swoich bliskich! Wszystkiego najsmaczniejszego!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 25 % 11 g
węglowodany 68 % 30 g
235 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

Zacznijmy od nadzienia, a konkretnie od karmelu:

1. Rozpuść masło w małym rondlu (najlepiej z grubym dnem), dodaj cukier. Ciągle mieszaj, podgrzewaj na małym ogniu.
2. Gdy cukier zacznie się topić od dołu, wlej wodę do cukru, poczekaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
3. Dodaj rozgrzaną śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, przytrzymać przez pół minuty i zdjąć z ognia. Karmel przecedzić przez drobne sito.

przygotuj jabłka:

4. Pokrój jabłka na duże kostki, zalej je wyciśniętym sokiem z cytryny.

teraz czas na ciasto i montaż ciasta:

5. Wymieszaj mąkę, masło, sól. Dodaj wodę i jedno jajko. Zagnieść ciasto.
6. Pokrój ciasto na 2 połówki i zwiń każdą z nich w naleśnik. Wytnij 2 koła o średnicy jak naczynie do pieczenia. Przydają się również przycinanie.
7. Przykryj formę pergaminem. Połóż jeden naleśnik na dnie formy, uformuj bok ze skrawków ciasta wzdłuż krawędzi formy.
8. Włóż nadzienie jabłkowe do formy, zalej karmelem i przykryj drugim naleśnikiem, kilkakrotnie przebij ciasto nożem w środku. Z resztek ciasta zrób dekorację ciasta.
8. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
9. Posyp ciasto cukrem i piecz jeszcze przez kilka minut.

ciasto jest gotowe. Możesz podać go do stołu zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy