skład / składniki
metoda gotowania
pierwsze przygotowanie chleba zaczyna się od przygotowania zakwasu chmielowego. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj chmiel i gotuj przez 10 minut na najwolniejszym ogniu. Przecedzić przez sito lub gazę, schłodzić do 40 stopni, dodać słodzik (miód lub cukier).
dodaj mąkę do powstałego wywaru, stale mieszaj, aż płyn uzyska stan gęstego sfermentowanego mleka. Przykryj pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na jeden dzień. W tym czasie zawartość podwoi się, a zakwas będzie gotowy do pracy. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce.
rozpoczynając bezpośrednie przygotowanie chleba, wyjmujemy zakwas z lodówki, dodajemy wodę (3 łyżki), cukier (0,5 łyżeczki) i mąkę (3 łyżeczki). Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu. Gdy masa podwoi się i pojawią się bąbelki, zakwas jest gotowy do pracy.
Przenieś zakwas na patelnię i zacznij gotować ciasto, dla którego natychmiast dodaj wodę (250 ml), mąkę (220 g) i cukier (0,5 łyżeczki). Dobrze wymieszaj, dodaj połowę porcji otrębów i przykryj pokrywką. Ważnym punktem w procesie robienia chleba jest pokrywka garnka. Nie powinien mieć dziury, aby para mogła wyjść, jeśli taka istnieje-przyklej ją taśmą.
po 3 godzinach ciasto podwoi się i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ponownie dodaj wodę (250 ml), mąkę (220 g) i otręby, wymieszaj. Następnego etapu nie można pominąć dla tych, którzy planują stale piec chleb na cieście. Włóż 4 łyżki gotowego ciasta do szklanego słoika, przykryj pokrywką i wyślij do lodówki. Będzie to obrabiany przedmiot na następny raz, znacznie skracając czas pracy w przyszłości.
dodaj sól, resztę mąki, olej roślinny do zakwasu używanego do pieczenia i zagniataj ciasto. Formę smarujemy olejem lub wybaczamy papierem, rozprowadzamy ciasto, wierzch również smarujemy olejem, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwukrotnym zwiększeniu objętości przystępujemy do procesu pieczenia.
w piekarniku nagrzanym do 240 stopni piecz chleb przez 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i doprowadzamy do rumianej skórki przez kolejne 10-15 minut. Chleb wyjmujemy z formy na gorąco, posypujemy wodą, zawijamy w ręcznik i szczelną torbę. Pozostaw na godzinę do odpoczynku.
chleb na zakwasie chmielowym jest gotowy, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g
- Otręby - 165 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g