ciasto czekoladowe z kulkami twarogowymi

świetny biszkopt o Smaku czekoladowo-twarogowym! Dedykowana wszystkim miłośnikom smaku czekolady! To ciasto jest interesujące, ponieważ piecze się w nim kulki twarogowe. Smakuje jak ciasto czekoladowe z sernikami. Spróbuj gotować - spodoba ci się.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 55 % 31 g
308 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie kulek twarogowych. Twarożek dobrze pocieramy widelcem z jajkiem i cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj skrobię i płatki kokosowe, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ręcznie zwijamy kulki twarogowe wielkości orzecha włoskiego, układamy na tacy lub talerzu. Wkładamy do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta. Ubij jajka trzepaczką, dodając cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj śmietanę i stopione masło, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do ciasta wymieszać mąkę, kakao, wanilinę i sodę gaszoną kwasem cytrynowym lub octem jabłkowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto jest grube.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Rozłóż kilka łyżek ciasta na dnie i rozprowadź na powierzchni. Następnie równomiernie rozłóż kulki twarogowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie rozłóż ciasto łyżką na kulki. Rozprowadzamy ciasto równomiernie na całej powierzchni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Gotowość zależy od piekarnika. Ciasto było gotowe za 40 minut. I kierujesz się czasem pieczenia wcześniej przygotowanych herbatników. Kształt-średnica 24 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Następnie rozłóż na tacy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowanie glazury. Kładziemy talerz lub patelnię na kuchence. Podgrzej mleko. Następnie dodaj masło, cukier i kakao, dobrze wymieszaj, aby kakao nie było grudek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj lukier, aż cukier całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając. Wyjmij z pieca i pozostaw glazurę do ostygnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp ciepłą polewą ciasto. Pozostaw ciasto, aż lukier stwardnieje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto czekoladowe z kulkami twarogowymi jest gotowe. W sekcji kulki twarogowe będą widoczne w zależności od tego, jak je ułożyłeś. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy