skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Gotowanie kulek twarogowych. Twarożek dobrze pocieramy widelcem z jajkiem i cukrem.
Krok 3:
Dodaj skrobię i płatki kokosowe, wymieszaj.
Krok 4:
Ręcznie zwijamy kulki twarogowe wielkości orzecha włoskiego, układamy na tacy lub talerzu. Wkładamy do lodówki.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta. Ubij jajka trzepaczką, dodając cukier.
Krok 6:
Następnie dodaj śmietanę i stopione masło, wymieszaj.
Krok 7:
Do ciasta wymieszać mąkę, kakao, wanilinę i sodę gaszoną kwasem cytrynowym lub octem jabłkowym.
Krok 8:
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto jest grube.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Rozłóż kilka łyżek ciasta na dnie i rozprowadź na powierzchni. Następnie równomiernie rozłóż kulki twarogowe.
Krok 10:
Następnie rozłóż ciasto łyżką na kulki. Rozprowadzamy ciasto równomiernie na całej powierzchni.
Krok 11:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Gotowość zależy od piekarnika. Ciasto było gotowe za 40 minut. I kierujesz się czasem pieczenia wcześniej przygotowanych herbatników. Kształt-średnica 24 cm.
Krok 12:
Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Następnie rozłóż na tacy.
Krok 13:
Przygotowanie glazury. Kładziemy talerz lub patelnię na kuchence. Podgrzej mleko. Następnie dodaj masło, cukier i kakao, dobrze wymieszaj, aby kakao nie było grudek.
Krok 14:
Przygotuj lukier, aż cukier całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając. Wyjmij z pieca i pozostaw glazurę do ostygnięcia.
Krok 15:
Posyp ciepłą polewą ciasto. Pozostaw ciasto, aż lukier stwardnieje.
Krok 16:
Ciasto czekoladowe z kulkami twarogowymi jest gotowe. W sekcji kulki twarogowe będą widoczne w zależności od tego, jak je ułożyłeś. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g