skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy ciasta:
- rozbijamy jajka do miski, dodajemy cukier i ubijamy razem przez około 10 minut,
- wlewamy śmietanę (jogurt), ubijamy,
- dodaj kakao, kontynuuj ubijanie,
- przesiej mąkę razem z sodą, Dodaj do miski miksera, ubij na gładką konsystencję,
- przykryj formę pergaminem (lepiej użyć formy o średnicy 23-25 cm),
- rozłóż powstałe ciasto,
- włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut,
- schłodzić gotowy biszkopt na ruszcie i pozostawić na jeden dzień.
2. Rozmrażamy wiśnie z wyprzedzeniem, spuszczamy sok do osobnego pojemnika. Jagody pozostawiamy do momentu złożenia ciasta.
3. Przygotowanie kremu:
- podgrzej mleko, dodaj do niego kakao, wymieszaj,
- włóż masło o temperaturze pokojowej do miski i ubij mikserem, aż będzie puszyste przez kilka minut,
- rozłóż mleko skondensowane, kontynuuj ubijanie,
- dodajemy mleko z kakao, ubijamy,
- usuwamy gotowy krem do lodówki.
4. Przygotowanie impregnacji:
- wlej wiśnię do rondla, dodaj cukier, podgrzewaj, mieszając, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, a następnie ostudź,
- dodajemy rum (koniak),
- wlej wrzącą wodę do szklanki herbaty, poczekaj, aż się zaparzy i wlej 60-70 ml mocnego naparu do syropu i rumu.
5. Pokrój biszkopt na 3-4 ciasta (zgodnie z życzeniem) i impregnuj każdy. Dolne ciasto powinno być wystarczająco suche, górne można bardziej namoczyć.
6. Odkładamy jedną trzecią kremu, a pozostałe pokrywamy ciastami, układamy wiśnie między ciastami.
7. Krem, który odłożyliśmy, pokrywamy wierzch i boki ciasta.
8. Trzy czekolady na grubej tarce, posyp ciasto na wierzchu.
9. Udekoruj posypką cukierniczą.
10. Gotowe ciasto wyjmujemy na 8-10 godzin w lodówce.
kulinarne arcydzieła!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g