ciasto Cygańskie

pyszne ciasto czekoladowe na świąteczną herbatę! Ciasto Cygańskie-czekoladowe, słodkie, dobrze nasączone, o jasnym smaku wiśniowym. Ciasto musi mieć dużo czasu - a biszkopt należy wcześniej przygotować, pozwolić mu dojrzeć. A wiśnie należy wcześniej rozmrozić. I przygotuj krem wcześniej. Ale ciasto jest warte wysiłku-okazuje się bardzo smaczne.
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 70 % 38 g
280 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 11 h 25 min

1. Przygotowujemy ciasta:

- rozbijamy jajka do miski, dodajemy cukier i ubijamy razem przez około 10 minut,

- wlewamy śmietanę (jogurt), ubijamy,

- dodaj kakao, kontynuuj ubijanie,

- przesiej mąkę razem z sodą, Dodaj do miski miksera, ubij na gładką konsystencję,

- przykryj formę pergaminem (lepiej użyć formy o średnicy 23-25 cm),

- rozłóż powstałe ciasto,

- włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut,

- schłodzić gotowy biszkopt na ruszcie i pozostawić na jeden dzień.

2. Rozmrażamy wiśnie z wyprzedzeniem, spuszczamy sok do osobnego pojemnika. Jagody pozostawiamy do momentu złożenia ciasta.

3. Przygotowanie kremu:

- podgrzej mleko, dodaj do niego kakao, wymieszaj,

- włóż masło o temperaturze pokojowej do miski i ubij mikserem, aż będzie puszyste przez kilka minut,

- rozłóż mleko skondensowane, kontynuuj ubijanie,

- dodajemy mleko z kakao, ubijamy,

- usuwamy gotowy krem do lodówki.

4. Przygotowanie impregnacji:

- wlej wiśnię do rondla, dodaj cukier, podgrzewaj, mieszając, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, a następnie ostudź,

- dodajemy rum (koniak),

- wlej wrzącą wodę do szklanki herbaty, poczekaj, aż się zaparzy i wlej 60-70 ml mocnego naparu do syropu i rumu.

5. Pokrój biszkopt na 3-4 ciasta (zgodnie z życzeniem) i impregnuj każdy. Dolne ciasto powinno być wystarczająco suche, górne można bardziej namoczyć.

6. Odkładamy jedną trzecią kremu, a pozostałe pokrywamy ciastami, układamy wiśnie między ciastami.

7. Krem, który odłożyliśmy, pokrywamy wierzch i boki ciasta.

8. Trzy czekolady na grubej tarce, posyp ciasto na wierzchu.

9. Udekoruj posypką cukierniczą.

10. Gotowe ciasto wyjmujemy na 8-10 godzin w lodówce.

kulinarne arcydzieła!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy