babeczki waniliowe

zafunduj swoim bliskim pyszne domowe wypieki! Babeczki waniliowe to niezwykle prosty i szybki przepis na słodkie wypieki na herbatę. Te domowe babeczki są słodkie, puszyste i przewiewne w środku, z apetycznym aromatem wanilii. Ponieważ gotowanie ich wcale nie jest trudne, taki przepis z pewnością doceni każda gospodyni domowa.
MargotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 67 % 45 g
329 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Masło (można zastąpić margaryną lub pastą do smarowania) należy wcześniej wyjąć z lodówki - będzie potrzebować miękkiej konsystencji.

2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i ustaw tryb konwekcji lub ogrzewanie na górze i na dole.

3. Do miękkiego masła wprowadzić całą objętość cukru i dokładnie zmielić na gładką konsystencję.

4. Następnie wbij jedno jajko kurze do mieszanki cukru i masła i wymieszaj mikserem na małych obrotach.

5. Oddzielnie w misce lub innym pojemniku przesiać mąkę pszenną Premium, proszek do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną), sól i wanilinę, aby uzyskać apetyczny smak.

6. Wszystkie suche produkty lekko wprowadzić do cieczy, wymieszać i ubić mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.

7. Wlej mleko o temperaturze pokojowej do miski z ciastem i ponownie wymieszaj, najpierw łyżką, a następnie mikserem. Ciasto powinno uzyskać lepką i miękką konsystencję, jakby wylewało się grubą taśmą.

8. W naczyniu do pieczenia umieść specjalne papierowe foremki do babeczek lub babeczek (sprzedawane w sklepach i supermarketach). Następnie przenieś ciasto do worka do szprycowania i za jego pomocą włóż do foremek, wypełniając je w około 2/3 części. Jeśli nie ma torby cukierniczej, możesz użyć do tego zwykłej łyżki stołowej.

9. Umieść formę z babeczkami w już rozgrzanym piekarniku i piecz je przez około 15-20 minut, aż na wierzchu będzie apetyczny złoty kolor. Gotowość babeczek można sprawdzić, przekłuwając je w samym środku wykałaczką. Jeśli na wykałaczce pozostaną ślady Ciasta, Babeczki należy trzymać w piekarniku. Jeśli wykałaczka po przekłuciu pozostaje całkowicie czysta, babeczki są gotowe i można je zdobyć.

gotowe babeczki muszą być lekko schłodzone i można je podawać z ciepłym mlekiem lub gorącym kakao. Można je przechowywać w lodówce, zawinięte w folię spożywczą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy