sernik z mozzarellą i pomidorami
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
po prostu niesamowity przepis kulinarny kuchni włoskiej – ciasto z mozzarellą. Całe jego piękno polega na tym, że błyskawicznie przygotowuje się go z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie. To wspaniały letni posiłek, ponieważ zawiera świeże pomidory. Może być podawany jako osobne danie-przystawka do piwa, herbaty lub jako część obfitego obiadu. Na przykład z takim ciastem można podawać tłuczone zupy. Pamiętaj, aby wziąć to pod uwagę, ponieważ to ciasto zachwyciło wszystkich, którzy go próbowali.
umyte pomidory kroimy w plasterki, mozzarellę też. Możesz spróbować utrzymać ten sam rozmiar krążków pomidorowych i serowych. Wtedy ciasto wyjdzie jeszcze bardziej apetyczne i piękne. Rozwałkuj ciasto, włóż do przygotowanego prostokątnego kształtu, uformuj małe boki. Z pomidorów odsącz nadmiar soku i rozłóż w równych rzędach w postaci "drabiny": kilka kółek sera, na nich – pomidory, potem znowu ser i znowu pomidory. Robimy to, aż całe ciasto będzie pełne. Teraz sól do smaku, wlej pieprz i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.
umyte pomidory kroimy w plasterki, mozzarellę też. Możesz spróbować utrzymać ten sam rozmiar krążków pomidorowych i serowych. Wtedy ciasto wyjdzie jeszcze bardziej apetyczne i piękne. Rozwałkuj ciasto, włóż do przygotowanego prostokątnego kształtu, uformuj małe boki. Z pomidorów odsącz nadmiar soku i rozłóż w równych rzędach w postaci "drabiny": kilka kółek sera, na nich – pomidory, potem znowu ser i znowu pomidory. Robimy to, aż całe ciasto będzie pełne. Teraz sól do smaku, wlej pieprz i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g