sernik z mozzarellą i pomidorami

włoskie ciasto z najdelikatniejszym i najdelikatniejszym nadzieniem dla miłośników pieczenia!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 33 % 14 g
234 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
po prostu niesamowity przepis kulinarny kuchni włoskiej – ciasto z mozzarellą. Całe jego piękno polega na tym, że błyskawicznie przygotowuje się go z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie. To wspaniały letni posiłek, ponieważ zawiera świeże pomidory. Może być podawany jako osobne danie-przystawka do piwa, herbaty lub jako część obfitego obiadu. Na przykład z takim ciastem można podawać tłuczone zupy. Pamiętaj, aby wziąć to pod uwagę, ponieważ to ciasto zachwyciło wszystkich, którzy go próbowali.
umyte pomidory kroimy w plasterki, mozzarellę też. Możesz spróbować utrzymać ten sam rozmiar krążków pomidorowych i serowych. Wtedy ciasto wyjdzie jeszcze bardziej apetyczne i piękne. Rozwałkuj ciasto, włóż do przygotowanego prostokątnego kształtu, uformuj małe boki. Z pomidorów odsącz nadmiar soku i rozłóż w równych rzędach w postaci "drabiny": kilka kółek sera, na nich – pomidory, potem znowu ser i znowu pomidory. Robimy to, aż całe ciasto będzie pełne. Teraz sól do smaku, wlej pieprz i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy