lasagne z gotowych arkuszy z mieloną wołowiną

niesamowicie smaczna i obfita lasagne idealnie pasuje do każdego menu! Przepis kulinarny na to danie jest bardzo łatwy. Lasagne gotuję w domu przez trzy lata, kiedy zaczęli sprzedawać arkusze lasagne. Może kiedyś gdzieś je sprzedawali, ale w moim mieście nie tak dawno temu. Możesz sam zrobić ciasto na arkusze. Ale z gotowymi jest wygodniej. Lasagne to bardzo satysfakcjonujące danie. To jedzenie nadaje się do gotowania jesienią i zimą. Lubię dzieci. Polecany tym, którzy nie boją się zepsuć sylwetki. O tym, jak gotować lasagne z mięsem mielonym, powiedział mi nasz kucharz w pracy.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 29 % 9 g
188 kcal
IG: 30 / 50 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

przygotowujemy produkty.
zmniejsz cebulę i czosnek. Zetrzyj marchewki. Usuń skórkę z pomidora i zetrzyj je na tarce lub blenderze. Aby skóra łatwiej się zdjęła, pomidory należy zalać wrzącą wodą i odstawić.
zaczynamy gotować. Cebulę z czosnkiem smażymy na oleju roślinnym na patelni. Dodaj marchewki, smaż, dodaj mięso mielone, pieprz, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż będą ugotowane. W odpowiednim czasie dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

teraz przygotowujemy sos. Całkowicie rozpuść masło. Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. Trochę nawet usmaż. Wlej mleko. Ale mleko należy wlać cienkim strumieniem. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Podgrzej sos, aż będzie wyglądał jak płynna śmietana. Bardzo ważne jest, aby upewnić się, że nie ma grudek. Dodaj trochę soli do sosu i czosnku. Czosnek można zastąpić gałką muszkatołową. Zetrzyj ser na średniej tarce. Bierzemy naczynie do pieczenia. Mam kształt o wysokości 5 cm 20x30. Układamy w nim arkusze lasagne, wystarczy uważnie przeczytać na opakowaniu, jak je przygotować. Są takie, które można natychmiast wprowadzić do gotowania, a niektóre należy wcześniej ugotować.
rozłóż sos mięsny na arkuszach lasagne, ale nie cały, ale połowę. Smarujemy gotowanym sosem, używamy jednej trzeciej. Posyp tartym serem, używamy połowy sera. Ponownie rozłóż arkusze lasagne na warstwie sera. Rozłóż resztę mięsa, sos mięsny, połowę pozostałego sosu i ser. Przykryj wszystko arkuszami lasagne. Posmaruj sosem. Wkładamy do piekarnika. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
po określonym czasie wyjmujemy lasagne z piekarnika i posypujemy parmezanem, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika na 5-10 minut. Lasagne można podawać z sosem pomidorowym. Cebulę, marchewkę smaży się, dodaje się pomidory, a całość dusi się przez około 20-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy