skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowujemy produkty.
zmniejsz cebulę i czosnek. Zetrzyj marchewki. Usuń skórkę z pomidora i zetrzyj je na tarce lub blenderze. Aby skóra łatwiej się zdjęła, pomidory należy zalać wrzącą wodą i odstawić.
zaczynamy gotować. Cebulę z czosnkiem smażymy na oleju roślinnym na patelni. Dodaj marchewki, smaż, dodaj mięso mielone, pieprz, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż będą ugotowane. W odpowiednim czasie dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
teraz przygotowujemy sos. Całkowicie rozpuść masło. Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. Trochę nawet usmaż. Wlej mleko. Ale mleko należy wlać cienkim strumieniem. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Podgrzej sos, aż będzie wyglądał jak płynna śmietana. Bardzo ważne jest, aby upewnić się, że nie ma grudek. Dodaj trochę soli do sosu i czosnku. Czosnek można zastąpić gałką muszkatołową. Zetrzyj ser na średniej tarce. Bierzemy naczynie do pieczenia. Mam kształt o wysokości 5 cm 20x30. Układamy w nim arkusze lasagne, wystarczy uważnie przeczytać na opakowaniu, jak je przygotować. Są takie, które można natychmiast wprowadzić do gotowania, a niektóre należy wcześniej ugotować.
rozłóż sos mięsny na arkuszach lasagne, ale nie cały, ale połowę. Smarujemy gotowanym sosem, używamy jednej trzeciej. Posyp tartym serem, używamy połowy sera. Ponownie rozłóż arkusze lasagne na warstwie sera. Rozłóż resztę mięsa, sos mięsny, połowę pozostałego sosu i ser. Przykryj wszystko arkuszami lasagne. Posmaruj sosem. Wkładamy do piekarnika. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
po określonym czasie wyjmujemy lasagne z piekarnika i posypujemy parmezanem, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika na 5-10 minut. Lasagne można podawać z sosem pomidorowym. Cebulę, marchewkę smaży się, dodaje się pomidory, a całość dusi się przez około 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g