marmurowa Rolada z kurczaka noworoczna

piękne danie z fileta z kurczaka w galarecie na ucztę. Taka bułka jest łatwa do zrobienia, ale potrzebuje wystarczająco dużo czasu na schłodzenie. Rolka jest gęsta, bardzo wygodna do krojenia. Danie jest pyszne, świetna zimna przekąska na świąteczny stół.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 85 % 23 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 7 % 2 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania marmurkowej bułki bierzemy pierś z kurczaka, żelatynę, przyprawy i sól, koperek i czosnek. Potrzebujemy również torby do pieczenia. Proporcje wymienionych produktów przygotujemy zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pierś z kurczaka w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj koperek i ząbki czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojone mięso z kurczaka do miski, wlej do niego żelatynę, sól i przyprawy, posiekany czosnek i koperek, wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masę do bułki wkładamy do torby do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pakiet z masą na rolkę jest ściśle związany, aby można było uformować kiełbasę z masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wiązaną torbę wkładamy do podłużnego naczynia do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż formę do gorącego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 50 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 50 minutach wyjmujemy formę z piekarnika i pozwalamy bułce lekko ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie przenieś torbę do długiego naczynia i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż ostygnie przez kolejne 20-30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie musimy uformować rolkę i naprawić. Aby to zrobić, możesz owinąć torbę folią i przeciągnąć nitkami lub owinąć torbę masą twardą serwetką do sushi, jak na zdjęciu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tej formie wkładamy bułkę do lodówki na noc, aby dobrze zamarzła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotową bułkę uwalniamy z torby, jest dość gęsta i gotowa do spożycia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kroimy marmurkową rolkę z kurczaka w plasterki, układamy je na talerzu i podajemy. Piękne, smaczne i niezwykłe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy