skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto Charlotte na kruchym cieście, potrzebujemy: mąki najwyższej jakości; zimne masło; jajka; cukier i proszek do pieczenia.
Krok 2:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. Użyłem proszku do pieczenia z szafranem.
Krok 3:
Zimne masło pokroić w kostkę. Wlej mąkę i masło do miski blendera.
Krok 4:
Ubij wszystko w drobną bułkę tartą. Nie możesz bić, ale zmielić wszystko rękami. Ale jeśli musisz zrobić wszystko szybko, lepiej nie znaleźć pomocnika blendera lub robota kuchennego.
Krok 5:
Ubij jajka osobno z cukrem, aż będą puszyste.
Krok 6:
Wlej okruchy mąki do ubitych jajek i zagnieść elastyczne ciasto. W miarę wyrabiania ciasto będzie coraz mniej przyklejać się do dłoni. Aż w końcu stanie się całkowicie nieprzylepny. Jeśli tak się nie stanie, dodaj trochę mąki (1-2 łyżki). To powinno wystarczyć.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 40-45 minut. Powinien dobrze ostygnąć,aby łatwo go zetrzeć.
Krok 8:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: pachnące słodko-kwaśne jabłka; cukier i mielony cynamon.
Krok 9:
Jabłka umyć, wydrążyć i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 10:
Dodaj cukier i cynamon do jabłek.
Krok 11:
Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli jabłka ciemnieją, to w porządku.
Krok 12:
W formie wyłożonej pergaminem zetrzyj połowę ciasta. Ubij ciasto rękami, uformuj niskie boki. Jest to konieczne, aby sok jabłkowy nie wyciekł z ciasta.
Krok 13:
Ułóż nadzienie jabłkowe na wierzchu i spłaszcz.
Krok 14:
Na wierzchu równomiernie zetrzyj resztę ciasta.
Krok 15:
Piec Charlotte przez około 30 minut w 180°C. Lekko ostudzić ciasto, pokroić na porcje i podać. Smacznego!
jeden z przepisów sugeruje dodanie 2 łyżek do nadzienia jabłkowego. l. skrobia kukurydziana. Więc nadzienie będzie bardziej jak dżem jabłkowy. A sok uwolniony podczas pieczenia nie wypłynie, ale wręcz przeciwnie, zgęstnieje. Nie dodałem skrobi. I nie radzę go dodawać, jeśli jabłka nie są zbyt soczyste. W takim przypadku nadzienie okaże się suche.
ogólnie słowo Charlotte kojarzy się każdemu z ciastem biszkoptowym. Jednak w Internecie jest wiele przepisów na kruchą Charlotte, która jest niczym innym jak zwykłym zamkniętym ciastem kruchym z nadzieniem jabłkowym w środku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g