Piaskowa Charlotte z jabłkami

możesz podawać z gałką lodów waniliowych. Idealna na herbatę piaskowa Charlotte z jabłkami, która jest łatwa i prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jeśli jesteś miłośnikiem ciastek jabłkowych, docenisz ten przepis na ciasto kruche.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 65 % 31 g
256 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto Charlotte na kruchym cieście, potrzebujemy: mąki najwyższej jakości; zimne masło; jajka; cukier i proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. Użyłem proszku do pieczenia z szafranem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zimne masło pokroić w kostkę. Wlej mąkę i masło do miski blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko w drobną bułkę tartą. Nie możesz bić, ale zmielić wszystko rękami. Ale jeśli musisz zrobić wszystko szybko, lepiej nie znaleźć pomocnika blendera lub robota kuchennego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka osobno z cukrem, aż będą puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej okruchy mąki do ubitych jajek i zagnieść elastyczne ciasto. W miarę wyrabiania ciasto będzie coraz mniej przyklejać się do dłoni. Aż w końcu stanie się całkowicie nieprzylepny. Jeśli tak się nie stanie, dodaj trochę mąki (1-2 łyżki). To powinno wystarczyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 40-45 minut. Powinien dobrze ostygnąć,aby łatwo go zetrzeć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: pachnące słodko-kwaśne jabłka; cukier i mielony cynamon.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłka umyć, wydrążyć i zetrzeć na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier i cynamon do jabłek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli jabłka ciemnieją, to w porządku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W formie wyłożonej pergaminem zetrzyj połowę ciasta. Ubij ciasto rękami, uformuj niskie boki. Jest to konieczne, aby sok jabłkowy nie wyciekł z ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż nadzienie jabłkowe na wierzchu i spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzchu równomiernie zetrzyj resztę ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec Charlotte przez około 30 minut w 180°C. Lekko ostudzić ciasto, pokroić na porcje i podać. Smacznego!

jeden z przepisów sugeruje dodanie 2 łyżek do nadzienia jabłkowego. l. skrobia kukurydziana. Więc nadzienie będzie bardziej jak dżem jabłkowy. A sok uwolniony podczas pieczenia nie wypłynie, ale wręcz przeciwnie, zgęstnieje. Nie dodałem skrobi. I nie radzę go dodawać, jeśli jabłka nie są zbyt soczyste. W takim przypadku nadzienie okaże się suche.

ogólnie słowo Charlotte kojarzy się każdemu z ciastem biszkoptowym. Jednak w Internecie jest wiele przepisów na kruchą Charlotte, która jest niczym innym jak zwykłym zamkniętym ciastem kruchym z nadzieniem jabłkowym w środku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy