Babeczka z żurawiną

Zachwyć swoich bliskich bezpretensjonalnymi wypiekami! Bardzo łatwa do zrobienia babeczka. Okazuje się szybki i smaczny, a żurawina nadaje temu wypiekowi niepowtarzalny smak.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 84 % 46 g
236 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z żurawiną? Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem. Dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko, sodę i mąkę. W razie potrzeby możesz dodać cukier waniliowy. Wszystko wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naczynie do pieczenia posmaruj masłem i dodaj żurawinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz do miękkości. Gotowość ciasta określ wykałaczką. Przebij go przez środek babeczki, jeśli wykałaczka wyjdzie sucha, babeczka jest gotowa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Niech nasza babeczka trochę ostygnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij babeczkę z formy i ciesz się domowymi wypiekami.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy