skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę z żurawiną? Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem. Dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Dodaj mleko, sodę i mąkę. W razie potrzeby możesz dodać cukier waniliowy. Wszystko wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 4:
Naczynie do pieczenia posmaruj masłem i dodaj żurawinę.
Krok 5:
Wlej ciasto. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz do miękkości. Gotowość ciasta określ wykałaczką. Przebij go przez środek babeczki, jeśli wykałaczka wyjdzie sucha, babeczka jest gotowa.
Krok 6:
Niech nasza babeczka trochę ostygnie.
Krok 7:
Wyjmij babeczkę z formy i ciesz się domowymi wypiekami.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g