belevskaya pastila z jabłek w domu

Oryginalny, rozpływa się w ustach, z prostych produktów! Pastylka z jabłek belevskaya w domu jest przygotowywana według starej receptury. Proces jest dość pracochłonny, ale zrozumiały i prosty. A wynik zwróci wszystkie twoje wysiłki. Pastylki są naturalne, bogate i bardzo smaczne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 28 g
119 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pastylkę z jabłek w domu? Przygotuj jedzenie. Do tego typu pastylek najlepiej nadają się jabłka Antonovka, a ponadto mają wysoką zawartość pektyny, co jest ważne. Ale możesz zrobić z dowolnej odmiany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka umyć, osuszyć i włożyć do piekarnika w temperaturze 180 stopni. Zrobiłam to na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka powinny być całkowicie upieczone, nie patrz, że straciły swój kształt i nie wyglądają pięknie, najważniejsze jest dobrze upieczona miąższ.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić jabłka i oddzielić miąższ od skórki i pestek. Bardzo łatwo jest to zrobić bezpośrednio rękami. W dawnych czasach gospodynie domowe przecierały jabłka przez sito, ale jest to bardzo pracochłonny proces, zwłaszcza gdy trzeba przetworzyć dużą liczbę jabłek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dobrze przebij puree mikserem, aby zamieniło się w jednorodną masę. Jeśli nie masz blendera, weź sito, zmiel tłuczone ziemniaki szybciej. Gotowe tłuczone ziemniaki należy zważyć. I na każde 500 gramów tłuczonych ziemniaków weź 170 gramów cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz ubij puree mikserem. Zacznij ubijać, a następnie dodaj białko i cukier. Cukier wlewaj stopniowo, za każdym razem dobrze mieszając kolejną porcję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rezultatem powinna być puszysta biała masa, podobnie jak ubite białka. Ubijałem swój przez około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odłóż na bok około 4 łyżek stołowych i włóż do lodówki, spowoduje to sklejenie warstw pastylek w przyszłości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej ubitą puree ziemniaczane równą warstwą o grubości około 1,5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz rozpocznie się najdłuższy i najmniej czasochłonny proces. Suszymy pastylkę w piekarniku. Temperatura powinna być niska, około 70-80 stopni. W wyższej temperaturze pastylka zamieni się w bezę. Wysuszyć uchylonymi drzwiami piekarnika, w tym celu włożyłem łopatkę do szczeliny, aby wilgoć wyparowała. Suszyć przez 4-6 godzin, zależy to od piekarnika i objętości pastylki. Powinien stać się kremowy i przestać się kleić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostudź wysuszoną pastylkę i moczyć przez 12 godzin. Usuń papier z pastylki do ssania. Ten proces nie jest najłatwiejszy. Wcześniej lepiej jest zwilżyć papier, wtedy będzie przyjemniej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj pastylkę do ssania. Powinien składać się z kilku warstw sklejonych ze sobą. Ile ich będzie, zależy od ciebie. W zależności od tego pokrój warstwę na odpowiednią liczbę części. Zrobię 4 warstwy, więc kroję na dwie części, smaruję jedną cienką warstwą odłożonego puree i kładę jedną na drugiej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie przecinam powstały przedmiot na pół, smaruję jedną część, kładę jedną na drugiej. Okazało się, że 4 warstwy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ponownie osusz pastylkę, wkładając ją do piekarnika na 1,5-2 godziny, temperatura 70-90 stopni, drzwi są uchylone. Po zakończeniu czasu pozostaw pastylkę do ostygnięcia i odpocznij przez 12 godzin.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pastylka jest gotowa, możesz ją pokroić. Aby nóż łatwo ciął i nie marszczył warstw, radzę zwilżyć go zimną wodą. Przyciąłem również nierówne krawędzie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostatnim krokiem jest wcieranie cukru pudru we wszystkie powierzchnie pastylki. Jest to łatwe i przyjemne — pastylka absolutnie nie przykleja się do rąk, a proszek chętnie przyjmuje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pastylka jest gotowa, możesz ją natychmiast użyć lub owinąć pergaminem, umieścić w zimnym miejscu do przechowywania. Smacznego!

bałem się wziąć ten przepis, wydawał się bardzo skomplikowany. Ale w rzeczywistości wszystko nie jest takie trudne!
trudności pojawiły się wraz z odrywaniem papieru i cięciem. Radzę wziąć papier dobrej jakości, być może będzie z nim łatwiej.
ilość cukru zwiększyłabym do 200 gramów, ale moje jabłka były kwaśne.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy