skład / składniki
metoda gotowania
do głębokiej miski lub miski kombajnu wsyp mąkę.
pokrój zimne masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól, zmiel wszystko na małe okruchy. Dodaj jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Być może zajmie ci to trochę więcej lub trochę mniej mąki. Pozostaw ciasto na 30 minut.
następnie rozwałkuj ciasto na warstwę. Ostrożnie przenieś warstwę ciasta do formy, uformuj boki. Lepiej jest wziąć formę z nieprzywierającą powłoką o średnicy 26 centymetrów. Umieść formę z ciastem w lodówce.
oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka i twarożek, dodaj cukier, wanilinę, śmietanę, skrobię i semolinę. Wymieszaj, najlepiej zrobić to za pomocą blendera zanurzeniowego. Wtedy masa okaże się delikatna, bez grudek.
ubij białka osobno. Najpierw z małą prędkością, po kilku minutach dodaj połowę cukru i zwiększ prędkość. Po kolejnych dwóch minutach dodaj pozostały cukier i na najwyższych obrotach kontynuuj ubijanie, aż osiągną stabilne szczyty. Ostrożnie w dwóch seriach dodaj ubite białka do masy twarogowej. Bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką, płynnymi ruchami. Ma to na celu powstrzymanie osiadania wiewiórek. Przenieś masę twarogową do formy z ciastem.
pokrój brzoskwinie na małe, równe plasterki i ułóż na wierzchu nadzienia twarogowego. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz przez 50 minut (w zależności od czasu skup się na piekarniku).
wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
ciasto świetnie komponuje się z gałką lodów. Smacznego!
---------------------
świeże brzoskwinie najlepiej nadają się do tego ciasta, więc najlepiej przygotować je w sezonie. Jeśli jednak chcesz rozpieszczać krewnych takim ciastem zimą, możesz użyć puszki, ale musisz pozbyć się nadmiaru wilgoci tak bardzo, jak to możliwe, aby nie zmoczyć nadzienia twarogowego.
w oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się proszek do pieczenia, ale zastąpiłem go sodą gaszoną octem.
twaróg wybierz świeży i niezbyt wilgotny. Masło powinno być tak świeże, jak to tylko możliwe.
gotowość ciasta podpowie rumiana skorupa piaskowej podstawy i blatu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g