ciasto z twarogiem i brzoskwiniami

najlepsza dekoracja każdego stołu prosto z piekarnika! To ciasto z twarogiem i brzoskwiniami wykorzystuje wyjątkowe kruche ciasto. Świeże owoce sprawiają, że wypieki są szczególnie aromatyczne! Delikatne nadzienie twarogowe nadaje niepowtarzalny, delikatny smak.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 57 % 26 g
242 kcal
IG: 12 / 4 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

do głębokiej miski lub miski kombajnu wsyp mąkę.

pokrój zimne masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól, zmiel wszystko na małe okruchy. Dodaj jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Być może zajmie ci to trochę więcej lub trochę mniej mąki. Pozostaw ciasto na 30 minut.

następnie rozwałkuj ciasto na warstwę. Ostrożnie przenieś warstwę ciasta do formy, uformuj boki. Lepiej jest wziąć formę z nieprzywierającą powłoką o średnicy 26 centymetrów. Umieść formę z ciastem w lodówce.

oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka i twarożek, dodaj cukier, wanilinę, śmietanę, skrobię i semolinę. Wymieszaj, najlepiej zrobić to za pomocą blendera zanurzeniowego. Wtedy masa okaże się delikatna, bez grudek.

ubij białka osobno. Najpierw z małą prędkością, po kilku minutach dodaj połowę cukru i zwiększ prędkość. Po kolejnych dwóch minutach dodaj pozostały cukier i na najwyższych obrotach kontynuuj ubijanie, aż osiągną stabilne szczyty. Ostrożnie w dwóch seriach dodaj ubite białka do masy twarogowej. Bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką, płynnymi ruchami. Ma to na celu powstrzymanie osiadania wiewiórek. Przenieś masę twarogową do formy z ciastem.

pokrój brzoskwinie na małe, równe plasterki i ułóż na wierzchu nadzienia twarogowego. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz przez 50 minut (w zależności od czasu skup się na piekarniku).

wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

ciasto świetnie komponuje się z gałką lodów. Smacznego!

---------------------
świeże brzoskwinie najlepiej nadają się do tego ciasta, więc najlepiej przygotować je w sezonie. Jeśli jednak chcesz rozpieszczać krewnych takim ciastem zimą, możesz użyć puszki, ale musisz pozbyć się nadmiaru wilgoci tak bardzo, jak to możliwe, aby nie zmoczyć nadzienia twarogowego.

w oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się proszek do pieczenia, ale zastąpiłem go sodą gaszoną octem.

twaróg wybierz świeży i niezbyt wilgotny. Masło powinno być tak świeże, jak to tylko możliwe.

gotowość ciasta podpowie rumiana skorupa piaskowej podstawy i blatu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy