ciasteczka na smalcu z ciasta kruchego
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze ubij jajka z cukrem.
smalec rozpuść, lekko ostudź.
wymieszaj wszystkie składniki i zagniataj ciasto. Okazuje się dość miękki i elastyczny. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Wytnij kształty z ciasta i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz posmarować dżemem na wierzchu. Piec w 180C, aż ciasteczka nabiorą przyjemnego złotego koloru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Smalec - 930 kcal/100g
