skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie ciasta. Przygotuj produkty. Będziemy potrzebować 1 szklanki cukru, 2 szklanki mąki i masła.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę, cukier i sodę. Dodaj posiekane masło.
Krok 3:
Zmiel masło z cukrem i mąką na okruchy rękami. Zrób 1/3 części. I dodaj śmietanę do reszty. Zagnieść ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj więcej mąki. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Krok 4:
Do nadzienia przygotujemy świeże jagody, towary, cukier, jajka. Nasz twaróg jest płynny. Jeśli masz suchy, ziarnisty, przekręć go w maszynce do mięsa. I dodaj śmietanę 2 łyżki.
Krok 5:
Twaróg wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodałam jeszcze skrobię.
Krok 6:
Wyjmujemy ciasto i rozprowadzamy je w formie. Mam 24 cm.
Krok 7:
Rozłóż połowę nadzienia i jagody. Myjemy go wcześniej i suszymy.
Krok 8:
Na wierzch resztę nadzienia i posyp kruszonką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180gr przez 50 minut.
Krok 9:
Wyjmujemy i pozwalamy całkowicie ostygnąć. Następnie tniemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g