ciasto z twarogiem i jagodami

twaróg i jagody. Okazało się pyszne ciasto. Częstować. Bardzo delikatne pyszne ciasto uzyskuje się z jagodami i twarogiem. Z napojów odpowiednia jest herbata. Pyszne! Gotowanie jest przyjemne, na stole wygląda bardzo pięknie, nawet bardziej jak ciasto.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 63 % 37 g
304 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie ciasta. Przygotuj produkty. Będziemy potrzebować 1 szklanki cukru, 2 szklanki mąki i masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę, cukier i sodę. Dodaj posiekane masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel masło z cukrem i mąką na okruchy rękami. Zrób 1/3 części. I dodaj śmietanę do reszty. Zagnieść ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj więcej mąki. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do nadzienia przygotujemy świeże jagody, towary, cukier, jajka. Nasz twaróg jest płynny. Jeśli masz suchy, ziarnisty, przekręć go w maszynce do mięsa. I dodaj śmietanę 2 łyżki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twaróg wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodałam jeszcze skrobię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy ciasto i rozprowadzamy je w formie. Mam 24 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż połowę nadzienia i jagody. Myjemy go wcześniej i suszymy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch resztę nadzienia i posyp kruszonką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180gr przez 50 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy i pozwalamy całkowicie ostygnąć. Następnie tniemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy