bułeczki z cukrem cynamonowym

przewiewne pachnące bułeczki, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku! Dopiero po poczuciu aromatu świeżo upieczonych bułek z cynamonem i cukrem rozumiesz, że odmowa takiego pieczenia jest nierealna, nawet jeśli jesteś na ścisłej diecie. A jeśli podasz szklankę zimnego świeżego mleka lub filiżankę kawy do ciepłej bułki, staje się jasne, że nawet takie małe radości dają wielką przyjemność. A z przepisem na te bułeczki poradzi sobie nawet nowicjusz w pracy z ciastem drożdżowym. Ponadto w przypadku bułek nie jest konieczna skomplikowana i długotrwała procedura ciasta drożdżowego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 16-22 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 63 % 38 g
296 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chociaż ugotujemy te bułki z szybkiego ciasta drożdżowego, zrobimy je na szybkim cieście. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 30 stopni w kuchence mikrofalowej, włóż je do miski. Do mleka dodaj łyżkę cukru, suche drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby drożdże się rozpuściły. Umieść miskę w ciepłym miejscu na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tymczasem topi się masło, można również użyć kuchenki mikrofalowej. Niech trochę ostygnie. Wlej olej roślinny do miski z ciastem, włóż 30 g masła, 4 łyżki cukru, szczyptę soli, dodaj całe jajko i białko z drugiego. Potrzebujemy żółtka drugiego jajka do smarowania bułek. Dobrze wymieszaj powstałą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy dodawać przesianą mąkę. Nie trzeba wylewać całej mąki na raz, lepiej zrobić to łyżką stołową, aby ciasto było dobrze wymieszane. Zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinien być elastyczny i nie przyklejać się do rąk. Pozwól mu odpocząć przez pół godziny w misce pod ręcznikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę do stołu przed pracą z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie równe części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Każdą z tych części dzielimy na 4 kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tworzymy Kolobok z kawałków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozciągnij każdą Kolobok w podłużne ciasto rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie delikatnie rozwałkuj to ciasto wałkiem do ciasta, aby ciasto miało tę samą grubość nie większą niż 0,5 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj każdą tortillę roztopionym masłem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp mielonym cynamonem i cukrem na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie zwiń w rolkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mocujemy końce rolki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nożem (lepiej zrobić to nożyczkami kuchennymi, ponieważ nóż rozciągnie ciasto) wykonujemy nacięcie zwiniętej rolki od strony zagięcia, ale nie dochodząc do końca o około 1,5 cm. Obróć rolkę z boku nacięcia, aby uzyskać serce z warstwami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż bułeczki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Stawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kęsy bułek znacznie wzrosną w tym czasie. Posmaruj je ubitym żółtkiem jajka i posyp cukrem na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pieczemy bułki w tej temperaturze przez około 20 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj na ciepło lub na zimno (są nawet zimne miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz i bardzo smaczne) z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy