skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Chociaż ugotujemy te bułki z szybkiego ciasta drożdżowego, zrobimy je na szybkim cieście. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 30 stopni w kuchence mikrofalowej, włóż je do miski. Do mleka dodaj łyżkę cukru, suche drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby drożdże się rozpuściły. Umieść miskę w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 4:
Tymczasem topi się masło, można również użyć kuchenki mikrofalowej. Niech trochę ostygnie. Wlej olej roślinny do miski z ciastem, włóż 30 g masła, 4 łyżki cukru, szczyptę soli, dodaj całe jajko i białko z drugiego. Potrzebujemy żółtka drugiego jajka do smarowania bułek. Dobrze wymieszaj powstałą masę.
Krok 5:
Zaczynamy dodawać przesianą mąkę. Nie trzeba wylewać całej mąki na raz, lepiej zrobić to łyżką stołową, aby ciasto było dobrze wymieszane. Zagnieść ciasto.
Krok 6:
Powinien być elastyczny i nie przyklejać się do rąk. Pozwól mu odpocząć przez pół godziny w misce pod ręcznikiem.
Krok 7:
Dodaj mąkę do stołu przed pracą z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Krok 8:
Każdą z tych części dzielimy na 4 kawałki.
Krok 9:
Tworzymy Kolobok z kawałków.
Krok 10:
Rozciągnij każdą Kolobok w podłużne ciasto rękami.
Krok 11:
Następnie delikatnie rozwałkuj to ciasto wałkiem do ciasta, aby ciasto miało tę samą grubość nie większą niż 0,5 cm.
Krok 12:
Posmaruj każdą tortillę roztopionym masłem.
Krok 13:
Posyp mielonym cynamonem i cukrem na wierzchu.
Krok 14:
Delikatnie zwiń w rolkę.
Krok 15:
Mocujemy końce rolki.
Krok 16:
Nożem (lepiej zrobić to nożyczkami kuchennymi, ponieważ nóż rozciągnie ciasto) wykonujemy nacięcie zwiniętej rolki od strony zagięcia, ale nie dochodząc do końca o około 1,5 cm. Obróć rolkę z boku nacięcia, aby uzyskać serce z warstwami.
Krok 17:
Rozłóż bułeczki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Stawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
Krok 18:
Kęsy bułek znacznie wzrosną w tym czasie. Posmaruj je ubitym żółtkiem jajka i posyp cukrem na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pieczemy bułki w tej temperaturze przez około 20 minut.
Krok 19:
Podawaj na ciepło lub na zimno (są nawet zimne miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz i bardzo smaczne) z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g